Farklı ı̇rrı̇gasyon aktı̇vasyon yöntemlerı̇nı̇n, yan kanallardaki bı̇ofı̇lm kaldırma etkı̇nlı̇klerı̇nin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of different irrigation activation methods on biofilm removal in lateral canals
- Tez No: 838333
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR AYDIN, PROF. DR. ALİ CEMAL TINAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyofilm taklit, Endoaktivator, Hidrojel, Self Adjusting File, Ultrasonik sistem, Biyofilm mimicking, Endoactivator, Hydrogel, Self Adjustinf File, Ultrasonic system
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Giriş: Bu tez çalışması, farklı irrigasyon tekniklerinin, 3 boyutlu yazıcıda üretilmiş yan kanallara sahip rezin bloklarda biofilm taklit eden hidrojeli çözme kapasitesini karşılaştırmayı amaçlamıştır. Endodontik tedavide irrigasyon tekniklerinin önemi ve etkinliği üzerine daha fazla bilgi edinmek, bu alanda daha etkin ve daha başarılı klinik uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olabilir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, SAF, Endoactivator, ultrasonik irrigasyon ve kanal içi ısıtma yöntemleri, 75 adet rezin bloğun, üst ve alt yan kanallarındaki biofilmi çözmek için uygulanmıştır. Biofilmi taklit etmek için hidrojel kullanımıştır. Hidrojel, rezin blokların üst ve alt yan kanallarına yerleştirildikten sonra, herbir irigasyon aktivasyon metodu uygulanmıştır. Bloklar işlem öncesi ve sonrasında tartılarak ve görsel olarak skorlandırılarak, kaldırılan hidrojel miktarı ölçülmüştür. Bulgular: Elde edilen veriler, kullanılan farklı irrigasyon tekniklerinin hidrojel çözme kapasitesi arasında belirgin farklılıklar olduğunu göstermiştir. SAF grubunun, diğer gruplara kıyasla en yüksek hidrojel skorlarına sahip olduğu görülmüştür. Kontrol grubuna kıyasla, tüm irrigasyon tekniklerinin hidrojel çözme kapasitesi anlamlı derecede yüksektir, ancak Endoactivator grubunun hidrojel çözme kapasitesi diğer tekniklere kıyasla daha düşük kalmıştır. Sonuç: Farklı irrigasyon tekniklerinin endodontik tedavide önemli bir rol oynadığı ve teknikler arasında hidrojel çözme kapasitesi açısından farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu çalışma, bu farklılıkların daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aimed to compare the biofilm dissolving capacity of different irrigation techniques in resin blocks with lateral canals manufactured with 3D printers. Gaining more knowledge about the importance and effectiveness of irrigation techniques in endodontic treatment could aid in the development of more effective and successful clinical applications in this field. Materials and Methods: In the study, SAF, Endoactivator, ultrasonic irrigation and intracanal heating methods were applied to dissolve the biofilm in the upper and lower lateral canals of 75 resin blocks. Hydrogel was used to mimic the biofilm. After the hydrogel was placed in the upper and lower lateral canals of the resin blocks, each irrigation activation method was applied. The amount of hydrogel removed was measured by weighing the blocks before and after the treatment and visually scoring. Results: The obtained data revealed significant differences in the hydrogel dissolution capacity among different irrigation techniques used. The SAF group showed the highest hydrogel scores compared to other groups. Compared to the control group, all irrigation techniques showed a significantly higher capacity to dissolve hydrogel, although the hydrogel dissolution capacity of the Endoactivator group remained lower compared to other techniques. Conclusion: Different irrigation techniques play a vital role in endodontic treatment, and there are differences in the capacity to dissolve hydrogel among the techniques. This study aimed to contribute to a better understanding of these differences.