Mobbingin çalışan memnuniyetine etkisi: Hizmet sektörü örneği
The effect of mobbing on employee satisfaction: Service industry example
- Tez No: 838582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, Çalışan Memnuniyeti, Hizmet Sektörü, Mobbing, Psychological Harassment, Employee Satisfaction, Service Industry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma mobbingin çalışan memnuniyet üzerine etkisini araştırmaktadır. Çalışma, hizmet sektöründe çalışanların refahını artırmak ve işletmelerin sürdürülebilir başarılarını sağlamak için önem taşımaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, mobbingin Azerbaycan'daki hizmet sektöründe çalışanlarının memnuniyet düzeylerine etkisini tespit etmektir. Araştırma çerçevesinde evreni,“Azerbaycan'da hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerde çalışan tüm personel”ise, bu durumda çalışma tüm Azerbaycan'daki hizmet sektörü işletmelerinde çalışan tüm personeli kapsamaktadır. Veri toplama sürecinde anket yöntemi kullanılarak elde edilen veriler, Statistical Package for The Social Sciences (SPSS 22.0) yazılımıyla istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Katılımcıların demografik özellikleri raporda yer almış, ölçeklerin güvenilirliği Cronbach Alfa Katsayısı ile test edilmişdir. Araştırma hipotezleri, bağımsız T-testi veya tek yönlü ANOVA testi gibi istatistiksel yöntemlerle test edilmiş, ayrıca basit doğrusal regresyon analizleri de kullanılmıştır. Sonuçlar, hizmet sektöründe çalışanların mobbinge maruz kaldıklarında memnuniyet düzeylerinin düştüğünü ve bu durumun çalışanların iş yaşamında olumsuz etkilere yol açtığını göstermektedir. Bu nedenle, hizmet sektöründe mobbingin önlenmesi ve çalışan memnuniyetinin artırılması için uygun önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of mobbing on employee satisfaction. The study is important to increase the welfare of the employees in the service sector and to ensure the sustainable success of the enterprises. In this context, the purpose of the study is to ascertain the impact of mobbing on the levels of job satisfaction among Azerbaijani service sector employees. If the universe of the research is“all personnel working in all enterprises operating in the service sector in Azerbaijan”, then the study covers all personnel working in all service sector enterprises in Azerbaijan. Statistical analysis was performed with the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 22.0) software on the data collected via questionnaire. Cronbach's Alpha Coefficient was used to evaluate the reliability of the scales, and normality analysis was used to determine whether or not the data were normally distributed. Statistical techniques such as the independent T-test or the one-way ANOVA test, as well as simple linear regression analyses, were used to test the hypotheses of the study. The findings indicate that when employees in the service sector are subjected to mobbing, their levels of job satisfaction decrease, and this situation has negative effects on the employees' work lives. For this reason, it is crucial to take appropriate measures to prevent mobbing in the service industry and boost employee satisfaction.