Covid-19 pandemi süreci ve sonrasındaki eğitim sistemlerinin öğrenciler üzerindeki etkilerinin incelenmesi: MCBÜ İ.İ.B.F. örneği
Investigation the effects of education systems on students during and after the Covid-19 pandemic: MCBU I.I.B.F. example
  1. Tez No: 838639
  2. Yazar: MERVE İŞSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR İNCEKIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Faktör Analizi, Açıklayıcı Faktör Analizi, Lisans Eğitimi, Yüz Yüze Eğitim, Uzaktan Eğitim, Covid-19, Factor Analysis, Explanatory Factor Analysis, Undergraduate Education, Face-to-Face Education, Distance Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde öğrenim gören öğrencilerin Covid-19 pandemi süreci ve sonrasındaki uzaktan ve yüz yüze eğitim sistemlerine yönelik görüş ve düşüncelerinin faktör analizi ile incelenmesi amaçlanmaktadır. Faktör analizi sonucunda elde edilen bulgular incelenerek yorumlamalar yapılmıştır. Çalışma da kullanılan veriler anket tekniği ile toplanmıştır. SPSS-22 istatistiksel paket programı kullanılarak analizler gerçekleştirilmiş ve çok değişkenli istatistiki tekniklerden biri olan açıklayıcı faktör analizinden yararlanılarak sonuçlar elde edilmiştir. Ankete katılım sağlayacak öğrenci sayıları, Covid-19 pandemisinde uzaktan eğitim modeli ile ders almış ve pandemi sonrası yüz yüze eğitim modeli ile öğretimine devam etmiş olması koşuluyla tabakalı örnekleme tekniği ile bölümleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. Bu sayede, fakültede öğrenim görev toplam 4518 öğrenciden 342'si örneklem olarak belirlenmiş ve ankete eksiksiz yanıt veren 342 öğrenci ile çalışma yürütülmüştür. Uygulanan açıklayıcı faktör analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre, Covid-19 pandemi süreci ve sonrasındaki eğitim sistemlerinin öğrenciler üzerindeki etkilerinin iki faktörle açıklandığı görülmüştür. Bu iki faktörden ilki“Yüz Yüze Eğitimin Olumlu Etkileri”, ikincisi ise“Yüz Yüze Eğitimin Olumsuz Etkileri”olarak isimlendirilmiştir. İsimlendirilen bu faktörler toplam varyansın %69'unu açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the opinions and thoughts of the students of Manisa Celal Bayar University Faculty of Economics and Administrative Sciences during the 2022-2023 academic semesters regarding the Covid-19 pandemic process and the subsequent distance and face-to-face education systems by factor analysis. The findings obtained as a result of factor analysis were examined and interpretations were made. The data used in the research were collected by questionnaire technique. The analyses were performed using the SPSS-22 statistical package program and the results were obtained by using explanatory factor analysis, one of the multivariate statistical techniques. The number of students who will participate in the survey was determined by taking into account the departments using stratified sampling technique, provided that they took courses with the distance education model during the Covid-19 pandemic and continued their education with the face-to-face education model after the pandemic. In this way, 342 of the 4518 students studying at the faculty were determined as a sample and the research was conducted with 342 students who fully responded to the survey. According to the findings obtained as a result of the applied explanatory factor analysis, it has been seen that the effects of the Covid-19 pandemic process and subsequent education systems on students are explained by two factors. The first of these two factors is named as“Positive Effects of Face-to-Face Education”and the second one is named as“Negative Effects of Face-to-Face Education”. These factors explain 69% of the total variance.