Sürdürülebilir kentleşme modellerinin üretilmesinde dirençli kent inşaası
Abstract resilient urban construction in the production of sustainable urbanization models
- Tez No: 838688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Dirençli Kent, İklim Değişikliği, Sustainability, Resilient City, Climate Change
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde, dünya kentleşme sürecine doğru hızla ilerlerken, barınma, ulaşım, enerji sistemleri ve altyapı hizmetleri gibi temel ihtiyaçların yanı sıra istihdam, eğitim ve sağlık gibi kentsel nüfusun büyüyen taleplerini karşılamak giderek zorlaşmaktadır. Bu bağlamda, kentlerin kendi sürdürülebilirliklerini sağlamaları, doğal kaynakları aşırı tüketmemeleri ve sistemin kesintisiz işleyişini sürdürebilmeleri, sürdürülebilir kent anlayışının önemli bir unsuru haline gelmiştir. Sürdürülebilir kent kavramı, toplumsal ve ekonomik çıkarların çevresel ve enerji odaklı endişelerle uyumlu hale getirildiği, sürekli değişimi yönetebilen kentleri ifade eder. Kentlerin sürdürülebilirliğini sağlama konusundaki en kritik belirleyiciler, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve politikalarıdır. Bu bağlamda, kentlerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini başarabilmesi için, çevresel etkileri en aza indirme, enerji verimliliği, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim gibi temel unsurları içeren kapsamlı stratejilerin benimsenmesi gerekmektedir. Ayrıca, yerel yönetimlerin etkin bir şekilde kaynakları yönetmesi ve sürdürülebilirlik ilkelerini planlama ve politika oluşturma süreçlerine entegre etmeleri, başarılı sürdürülebilir kentleşme için hayati öneme sahiptir. Sonuç olarak, sürdürülebilir kent anlayışı, kentlerin gelecekteki zorluklara hazırlıklı olmalarını ve sürdürülebilir bir yaşam standardını sürdürebilmelerini sağlamak adına önemli bir rehberlik sağlamaktadır. Bu çerçevede, küresel düzeyde kabul edilen sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve politikaları, kentlerin sürdürülebilirlik yolunda ilerlemelerine yönelik kritik adımları belirlemektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, as the urbanization process rapidly advances, meeting the growing demands of urban populations in areas such as housing, transportation, energy systems, and infrastructure services, as well as employment, education, and healthcare, is becoming increasingly challenging. In this context, ensuring the sustainability of cities, avoiding excessive use of natural resources, and maintaining the uninterrupted functioning of the system have become significant elements of the sustainable urban concept. The concept of a sustainable city refers to cities that harmonize societal and economic interests with environmental and energy-related concerns, enabling them to manage continuous change. The most critical determinants in ensuring the sustainability of cities are the goals and policies of sustainable development. In this regard, comprehensive strategies encompassing fundamental elements such as minimizing environmental impacts, improving energy efficiency, and ensuring access to education and healthcare services need to be adopted for cities to achieve their sustainable development goals. Additionally, effective management of resources by local governments and the integration of sustainability principles into the planning and policy-making processes are vital for successful sustainable urbanization.