Gıda güvenliği ve kent
Food security and the city
- Tez No: 838689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Gıda güvenliği, küresel gıda rejimi, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kentleşme, Food security, global food regime, sustainable urbanization, sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Gıda krizleri, gelişmişlik seviyelerini ayırmaksızın ülkelerde çözülmesi gereken bir güvenlik meselesi haline gelmiştir. Bu durum gıda güvenliği kavramının önemini gündeme taşımıştır. Bireyler, toplumlar ve devletler arasında ortaya çıkan gıda güvenliği, işbirliğini ve çeşitli düzeylerde desteklemeyi gerektiren çok boyutlu ve karmaşık bir kavramdır. Dolayısıyla gıda güvenliğinin; gıda erişilebilirliği, bulunabilirliği ve dağıtımı, ekonomik durum, sürdürülebilirlik, gıda krizi, küresel gıda rejimi, küresel çevresel sorunlar ve kent kavramlarıyla yakından ilişkili olduğu görülmektedir. Bununla birlikte gıda güvenliğinin tesis edilebilmesi için gerçekleştirilen hareketler sonucunda gıda adaleti, gıda miliyetçiliği ve gıda egemenliği gibi seçenekler ortaya çıkmıştır. Gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için uluslararası topluluk birçok faaliyet gerçekleştirmiş olsa da gelinen noktada çok fazla başarı katedildiğini söylemek mümkün değildir. Elde edilen veriler, açlığın ve gıda güvencesizliğinin, yetersiz küresel üretimin bir sonucu olmadığını ortaya çıkarmaktadır. Gıda güvencesizliği küresel gıda rejimleri, gıda dağıtımındaki adaletsizlik, iklim değişikliği, gıda bilincine sahip olmama, kentleşme hareketleri sonucunda ortaya çıkan olumsuzluklar, politika yetersizlikleri ve küresel iş birliği eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Gıda güvenliğinin özellikle kentsel alanlarda sağlanabilmesi için ilk gereklilik, küresel ve yerel politikalar aracılığıyla güvenliğin tesis edilerek her bireye eşit, adaletli bir şekilde gıdanın ulaştırılmasıdır. Ayrıca sürdürülebilir bir gıda sisteminin oluşturulması, sürdürülebilir teknolojilere yatırım yapılarak daha verimli ürün elde edilmesi ve kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılması da sorunların çözümü noktasında uygulanabilecek politika öncelikleridir.
Özet (Çeviri)
Food crises have become a security issue that needs to be solved in countries regardless of their level of development. This situation has brought the importance of the concept of food safety to the agenda. Food security, which emerges between individuals, societies and states, is a multidimensional and complex concept that requires cooperation and support at various levels. Therefore, food safety; it is seen that it is closely related to the concepts of food accessibility, availability and distribution, economic situation, sustainability, food crisis, global food regime, global environmental problems and urban. However, as a result of the movements carried out to establish food security, options such as food justice, food nationalism and food sovereignty have emerged. Although the international community has carried out many activities to ensure food security, it is not possible to say that much success has been achieved at this point. The obtained data reveal that hunger and food insecurity are not the result of inadequate global production. Food insecurity stems from global food regimes, injustice in food distribution, climate change, lack of food awareness, negativities as a result of urbanization movements, policy inadequacies and lack of global cooperation. The first requirement for ensuring food security, especially in urban areas, is to ensure that food is delivered to every individual in an equal and fair manner by establishing security through global and local policies. In addition, the creation of a sustainable food system, obtaining more efficient products by investing in sustainable technologies and using resources more effectively are policy priorities that can be applied to solve the problems.