İdare hukuku bağlamında kişisel verilerin korunması
Protection of personal data in the context of administrative law
- Tez No: 838704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE BURCU ÖNÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Kişisel Verilerin İşlenmesi, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, İdarenin Faaliyetleri, Personal Data, Protection of Personal Data, Processing of Personal Data, Personal Data Protection Authority, Activities of the Administration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Kişisel veriler tarihin birçok döneminde gerek özel sektör gerekse kamu kurum ve kuruluşları nezdinde çok önemli olmuştur. Özellikle teknolojide yaşanan gelişmeler kişisel verilerin elde edilmesi, depolanması, aktarılması gibi işlenme süreçlerini kolaylaştırmıştır. Günümüzde kişisel veriler çeşitli amaçlarla ve sıklıkla işlenmektedir. Veri işleme faaliyetlerindeki artış, veri işleme etkinliklerinin kolaylaşması ve çeşitlenmesi, o verilerin ilişkili olduğu kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi tehlikesini de beraberinde getirmektedir. Nitekim kişisel verilerin korunmasında amaç, verinin korunmasından ziyade ilişkili olduğu kişilerin, başka bir ifadeyle kişisel verileri işlenen kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumaktır. Bu doğrultuda uluslararası alanda ve ulusal alanda kişisel verilerin korunması bakımından çok sayıda düzenleme gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz özelinde de gerek Anayasamızın 20. maddesinin üçüncü fıkrası gerekse bu konuda özel ve kapsamlı ilk yasal düzenleme olan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kişisel verilerin korunması alanındaki gelişmelerin mevzuatımıza doğrudan yansımalarını oluşturmaktadır. Çalışmamızda öncelikle, kişisel veri kavramına, bu kavramın tarihsel gelişimine, bu alandaki ulusal ve uluslararası düzenlemelere, kişisel verilerin korunması hakkının niteliğine, 6698 sayılı Kanun bakımından kişisel verilerin işlenme süreci ve hukuki denetim sistemine değinilmiştir. Ardından konunun idare hukuku ve idari faaliyetler kapsamında işlenen kişisel verilere ilişkin yönüne dikkat çekilmek istenmiş ve idarenin birtakım faaliyet örnekleri çerçevesinde kişisel verilerin korunması hakkında açıklamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Personal data has been of great importance in many periods of history, both in the private sector and in government institutions and organizations. Especially, developments in technology have facilitated the processes of obtaining, storing, and transferring personal data. Nowadays, personal data is frequently processed for various purposes. The increase in data processing activities, and the ease and diversification of data processing activities, also bring the risk of violating the fundamental rights and freedoms of the individuals to whom the data is related. Indeed, the protection of personal data aims to safeguard the fundamental rights and freedoms of individuals whose personal data is processed, rather than just protecting the data itself. In this context, numerous regulations have been enacted internationally and nationally for the protection of personal data. In our country, the third paragraph of Article 20 of our Constitution and the Personal Data Protection Law No: 6698, which is the first special and comprehensive legal regulation on this matter, directly reflect the developments in the field of personal data protection in our legislation. In our study, firstly, the concept of personal data, its historical development, international regulations in this field, the nature of the right to personal data protection, the process of processing personal data under Law No. 6698, and the legal control system are discussed. Then, attention is drawn to the aspect of personal data processed within the scope of administrative law and administrative activities, and explanations are made regarding the protection of personal data through some examples of administrative activities.