The evaluation of teacher's opinions on the English program change at the secondary education level in 2018
2018 yılındaki ortaoğretim kademesinde İngilizce program değişikliğine yönelik öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 838735
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitim programı, ders, güncelleme, öğretmen, curriculum, course, update, teacher training
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Eğitim sürecinde ortaya çıkan tüm öğrenci deneyimlerinin toplamı eğitim izlencesi olarak nitelendirilir. Bu terim genellikle önceden planlanmış bir öğretim dizisini veya bir öğrencinin, eğitimcinin veya okulun hedefleriyle ilgili deneyimlerine ilişkin bir bakış açısını belirtmek için kullanılır. Eğitim izlencesi öncelikle çalışma programının nihai sonucu ile ilgilidir. Dersin sonucu, dersi bitirmek için gereken akademik çalışma miktarı ve türleri gibi faktörler dersin ana faaliyetlerini düzenler. Türkiye'deki okutulan derslerin izlencesini Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu iş birliği içerisinde hazırlamaktadır. Bu izlence, belli zaman aralıklarında güncellenmektedir. Ortaöğretim düzeyinde 2017 yılında müfredat değiştirilmiş ve 2018 yılında uygulamaya konulmuştur. Bu araştırmada İngilizce dersinin ortaöğretim düzeyinde değiştirilen müfredatı üzerinde çalışılmıştır. Yeni izlencenin iyi yönleri ve kötü yönleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ortaöğretim düzeyinde görev yapan İngilizce öğretmenlerinin görüşleri alınmıştır. Araştırmada nicel ve nitel yöntem olmak üzere karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma projesinin nicel kısmında çeşitli liselerde çalışan 121 adet İngilizce öğretmenine“ELCES”olarak kısaltılan İngilizce Dili Müfredat Değerlendirme Ölçeği uygulanmış ve SPSS 22.0 ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel aşamasında ise lisede çalışan 10 İngilizce öğretmenine yarı yapılandırılmış bireysel görüşme formu uygulanmıştır. Orijinal form Türkçe dilinde olduğu için ve araştırmacılarımız kendilerini ana dillerinde konuşurken daha rahat hissettikleri için bu ölçek Türkçe dilinde uygulanmış ve sonradan İngilizce diline çevrilmiştir. Veriler MAXQDA programı kullanılarak yorumlanmıştır. Nicel ve nitel araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre 2018 yılında ortaöğretim düzeyinde İngilizce dersinde yapılan bazı değişiklikler olumlu bulunmuştur. Sonuçlara göre program açık ve anlaşılırdır. Aynı zamanda bulunan sonuçlar programın konuşma ve dinleme becerilerine ağırlık vermesi ve sınıfta öğrencinin aktif olmasını sağlamasıyla da olumlu etkiler göstermektedir. Öte yandan ise katılımcılara göre bu programda İngilizce konuşulacak ortamın kısıtlı olması, programa uyumda yaşça büyük öğretmenlerin değişime direnç göstermesi ve müfredatın tüm öğrencilere eşit şekilde sunulamayacağı konularında eksiktir.
Özet (Çeviri)
The sum of all student experiences that occur during the education process is described as the educational syllabus. The term is often used to refer to a pre-planned sequence of instruction or a perspective on a student, educator, or school's experience with its goals. The educational syllabus is primarily concerned with the final result of the study program. Factors such as the course outcome and the amount and types of academic work required to complete the course govern the main activities of the course. The syllabus of the courses taught in Türkiye is prepared in cooperation with the Ministry of National Education and the Higher Education Institution. This program is updated at certain time intervals. At the secondary education level, the curriculum was changed in 2017 and was implemented in 2018. In this research, the changed curriculum of the English course at the secondary education level was studied. An attempt has been made to reveal the positive and negative aspects of the new syllabus. The opinions of English teachers working at secondary education level were taken. Mixed methods, including quantitative and qualitative methods, were used in the research. In the quantitative part of the research project, the English Language Curriculum Evaluation Scale, abbreviated as“ELCES”, was administered to 121 English teachers working in various high schools and analyzed with SPSS 22.0. In the qualitative phase of the research, a semi-structured individual interview form was applied to 10 English teachers working in high schools. Since the original form was in Turkish and our researchers felt more comfortable speaking in their native language, this scale was applied in Turkish and later translated into English. Data were interpreted using the MAXQDA program. According to the results obtained from quantitative and qualitative research, some changes made in the English course at the secondary school level in 2018 were found positive. According to the results, the program is clear and understandable. At the same time, the results show positive effects as the program focuses on speaking and listening skills and enables the student to be active in the classroom. On the other hand, according to the participants, this program is lacking in issues such as the limited environment in which English can be spoken, the resistance of older teachers to adapt to the program, and the fact that the curriculum cannot be offered equally to all students.