Ulusal kimlik oluşumu bağlamında sosyal bilgiler ders kitaplarının incelenmesi
Analysis of social studies textbooks in the context of the formation of national identity
  1. Tez No: 838865
  2. Yazar: CEMALETTİN SAVUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Ulusal Kimlik, Ders Kitapları, Kimlik Oluşumu, Social Studies, National Identity, Textbooks, Identity Formation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı yüksek lisans tez çalışması olarak hazırlanan bu araştırma, ders kitaplarında ulusal kimlik oluşumuna yönelik değerler, becerile Sosyal Bilgiler r, kavramlar, temalar ve görsellere ne sıklıkla yer verildiğini tespit etmeye yöneliktir. Araştırmada nitel araştırma modellerinden biri olan doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynağı, 4. sınıf Tuna yayınları ile 5., 6. ve 7. sınıf MEB yayınlarının 2022- 2023 eğitim-öğretim yılında okutulan Sosyal Bilgiler ders kitaplarıdır. Bu kitaplarda yer verilen ulusal kimlik oluşumuna yönelik değerler, beceriler ve kavramlar uzman görüşleri alınarak belirlenmiştir. Bu kavramlar sayısallaştırılarak tablolar haline getirilmiştir. Ulusal kimlik oluşumuna yönelik temalar ve görseller tespit edilerek araştırmada kullanılmıştır. Sonuç olarak, temalar ve görsellere her sınıf düzeyinde yer verildiği, belirlenen kavramlara ise her sınıf düzeyinde yer verilmediği, belirlenen değer ve becerilere bütün kademelerde eşit olarak yer verilmediği ve kavramlar arasında sayısal farklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It has been prepared as a master's thesis in Giresun University Social Sciences Institute, Department of Turkish and Social Studies Education. This research has been prepared to determine how often values, skills, concepts, themes and visuals for the formation of national identity are included in social studies textbooks. In this study, the document analysis method, which is one of the qualitative research models, was used. The data source of the research is the 4th grade Tuna publications and the 5th, 6th and 7th grade MEB publications social studies textbooks taught in the 2022-2023 academic year. Values, skills and concepts related to national identity in these books were determined by taking expert opinions. These concepts have been digitized and turned into tables. Themes and visuals for the formation of national identity were identified and included in the research. As a result, it was seen that the themes and visuals were included at every grade level, the determined concepts were not included at every grade level, the determined values and skills were not included equally at all levels and, there were numerical differences between the concepts.