İkinci trimester ultrasonografik detaylı anatomi taramasının yüksek riskli ve risk taşımayan gebelerde anksiyete ve depresyon skorları üzerine etkisi
The impact of second trimester ultrasonographic detailed anatomy screening on anxiety and depression levels in pregnant women at high and low risk
- Tez No: 839002
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek-riskli gebelik, fetal ultrasonografi, anksiyete, depresyon, High-risk pregnancy, fetal ultrasonography, anxiety, depression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: İkinci trimester ultrasonografik detaylı anatomi taramasının yüksek riskli ve risk taşımayan gebelerde, anksiyete ve depresyon skorları üzerine olan etkisini saptamak ve bu skorlara etki eden diğer faktörleri araştırmaktır. Gereç ve yöntem: 2023 yılı Haziran ve Ağustos ayları arasında Kocaeli Üniversitesi Prenatal Tanı ve Tedavi Merkezine ikinci trimester ultrasonografik detaylı anatomi taraması için başvuran yüksek riskli ve risk taşımayan 136 gebede prospektif olarak yürütülmüştür. Hastalar öncelikle riskli olup olmamalarına göre gruplara ayrılmış ve ardından riskli olan grup kendi içinde risk durumlarına göre maternal-plasental ya da fetal olarak gruplandırılmıştır. Ultrasonografik muayene öncesi ve bir ay sonrasında hastalara Spielberger'in Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri ve Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Ultrasonografi sonuçlarına göre hastalar yeniden gruplandırılarak anksiyete, skorlarına etki eden faktörler araştırılmıştır. Bulgular: Ultrasonografi öncesinde yüksek riskli ve risksiz gruplar karşılaştırıldığında durumluk-sürekli anksiyete ve depresyon skorları arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,166, p=0,452, p=0,070). Ultrasonografi öncesinde risksiz, fetal, maternal-plasental açıdan riskli grupların durumluk-sürekli anksiyete, depresyon skorları benzer bulunmuştur (p=0,193, p=0,311, p=0,126). Ultrasonografi sonrasında risksiz, fetal, maternal-plasental açıdan riskli grupların durumluk-sürekli anksiyete, depresyon skorları benzer bulunmuştur (p=0,132, p=0,342, p=0,347). Gruplar kendi içinde kıyaslandığında ultrasonografi sonrasında risksiz grubun durumluk-sürekli anksiyete skorları anlamlı düzeyde azalmıştır. (p=0,011, p=0,028) ve fetal açıdan riskli grubun durumluk-sürekli anksiyete skorları anlamlı düzeyde azalmıştır. (p=0,002, p=0,023). Durumluk anksiyete skorunu, maternal-plasental açıdan riskli grupta olmanın 11 kat (p=0,002), önceki gebeliğinde fetal yapısal anomali ve preeklampsi öyküsü olmasının 8 kat artırdığı (p=0,023) saptanmıştır. Maternal yaşın da (0=0,015) durumluk anksiyete skorunu istatistiksel olarak anlamlı derecede artırdığı bulunmuştur. Sonuç: İkinci trimester detaylı ultrasonografik tarama sonrasında hem risk taşımayan gebelerin hem de fetal açıdan riskli olguların durumluk-sürekli anksiyete skorlarında anlamlı bir azalma gözlenmektedir. Bu azalmada, ultrasonografi sonrasında verilen genetik danışmanlık ve bilgilendirme önemli bir rol oynamaktadır. Ultrasonografi sonrasındaki durumluk anksiyete skorunun yüksekliği, maternal-plasental hastalıklar, önceki gebelikte fetal yapısal anomali ve preeklampsi varlığı ve maternal yaş ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to assess the impact of second trimester ultrasonographic detailed anatomy screening on anxiety and depression levels in pregnant women at high and low risk, as well as to investigate other factors that may influence these levels. Materials and Methods: A prospective study was conducted between June and August 2023, involving 136 pregnant women who sought care at the Kocaeli University Prenatal Diagnosis and Treatment Center for second trimester ultrasonographic detailed anatomy screening. Initially, the patients were categorized based on their risk status, and the high-risk group was further divided into maternal-placental or fetal subgroups. The Spielberger's State-Trait Anxiety Inventory and Edinburgh Postpartum Depression Scale were administered to the patients both before and one month after the ultrasonographic examination. The patients were then re-categorized based on the ultrasound results, and the factors influencing anxiety scores were analyzed. Results: Prior to the ultrasonography, there was no significant difference in state-trait anxiety and depression scores between the high-risk and low-risk groups (p=0.166, p=0.452, p=0.070). The state-trait anxiety and depression scores were also similar among the low-risk, fetal risk, and maternal-placental risk groups before the ultrasonography (p=0.193, p=0.311, p=0.126). After the ultrasonography, the state-trait anxiety and depression scores remained similar among these groups (p=0.132, p=0.342, p=0.347). However, when comparing the scores of the subgroups before and after the ultrasound scanning, it was found that the state-trait anxiety scores significantly decreased in the low-risk group (p=0.011, p=0.028) and the fetal risk group (p=0.002, p=0.023). Additionally, being in the maternal-placental risk group increased the state anxiety score by 11-fold (p=0.002), while a history of fetal structural abnormality and preeclampsia in the previous pregnancy increased the score by 8-fold (p=0.023). Maternal age was also found to have an impact (p=0.015). Conclusion: Following detailed ultrasonographic screening in the second trimester, a significant decrease in state-trait anxiety scores was observed in both low-risk pregnant women and fetal risk patients. This reduction can be attributed to the genetic counseling and information provided after ultrasonography. High state anxiety scores after ultrasonography were associated with maternal-placental diseases, a history of fetal structural abnormalities and preeclampsia in the previous pregnancy, and maternal age.