Renal biyopsi ile amiloidoz tanısı alan hastalarda renal ve hasta prognozunun değerlendirilmesi
Evaluation of renal and patient prognosis in patients diagnosed with amyloidosis by renal biopsy
  1. Tez No: 839004
  2. Yazar: FURKAN DAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM YILMAZ SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Amiloidoz, Renal sağkalım, Renal amiloidoz prognozu, Amyloidosis, Renal survival, Prognosis of renal amyloidosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Böbrek, amiloidozdan en sık etkilenen organ olup, amiloidozda hasta sağkalımı açısından büyük öneme sahiptir. Çalışmamızda biyopsi ile renal amiloidoz tanısı almış hastaların renal ve hasta sağkalımlarına etkili olabilecek faktörlerin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: 2012-2021 yılları arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde yapılmış böbrek biyopsilerinde amiloidoz tanısı almış hastaların klinik ve laboratuvar bulguları retrospektif olarak incelendi. Primer veya sekonder nedenler amiloidoz etiyolojileri incelenerek ortaya konuldu. Hastaların yaş, cinsiyet, biyopsi tarihi, ek hastalıkları, kolşisin kullanımı, hemodiyaliz tedavisi alma durumu, hemodiyaliz tedavisi alıyorsa hemodiyalize geçiş süreleri, takiplerinde sağ/exitus durumları, kreatinin, ürik asit, serum total protein, serum albümin, C reaktif protein, 24 saatlik idrarda proteinüri değerleri kaydedilerek R 4.2.2 ve SPSS 26.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programları kullanılarak istatistiksel değerlendirmeye alındı. Ki kare, bağımsız örneklem T, Mann Whitney U testleri, Pearson korelasyonları, karma etki modelleri kullanıldı. Sağ kalım analizi ve prognostik faktörlerin tayininde Cox regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların ortalama takip süresi 44,90 ±32,24 ay olarak belirlendi. Primer amiloidoz ile takipli hastaların renal (p=0,004) ve genel sağkalımlarının (p=0,052) daha kötü olduğu görüldü. Primer amiloidoz ile takipli hastaların hemodiyalize ortalama geçiş süreleri sekonderlere göre anlamlı derecede kısaydı (p=0,009). Hastaların tanı anında yaşının fazla olması (p=0,017), kreatinin değerinin yüksek olması (p=0,002) ve albümin değerinin düşük olması (p=0,01) renal survival açısından kötü prognostik faktör olarak bulundu. Tanı anında yaşı fazla olan grubun mortalitesinin daha fazla olduğu görüldü (p=0,005). Sekonder amiloidoz ile takipli hastaların kolşisin kullanımlarının renal sağkalımı (p=0,96) ve mortaliteyi (p=0,13) anlamlı ölçüde etkilemediği görüldü. Takiplerinde hemodiyaliz programına alınan hastaların mortalite oranı anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p=0,01). Sonuç: Çalışma sonunda primer amiloidozun renal sağkalım ve mortalite açısından daha kötü olduğunu, tanı anındaki yaşın daha düşük olmasının renal ve hasta sağkalımında olumlu prognostik faktör olduğunu bulduk. Tanı anındaki serum albümin yüksekliğinin böbrek sağkalımını göstermede olumlu prognostik faktör olduğunu belirledik. Sekonder amiloidoz hastalarında kolşisin kullanımının renal sağkalımı ve mortaliteyi anlamlı derecede etkilemediğini bulduk. Ayrıca amiloidozda böbrek sağkalımının mortaliteyi etkilediği sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Aim: The kidney is the most frequently affected organ by amyloidosis and has great importance for patient survival in amyloidosis. We aimed to examine the factors that may affect the renal and patient survival in patients diagnosed with renal amyloidosis by biopsy. Method: Clinical and laboratory findings of patients diagnosed with amyloidosis in kidney biopsies performed at Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital between 2012 and 2021 were retrospectively analyzed. Primary or secondary causes were revealed by examining the etiologies of amyloidosis. Age, gender, biopsy date, comorbidities, colchicine use, hemodialysis treatment status, time from biopsy to hemodialysis treatment (if receiving hemodialysis treatment), right/exitus status during follow-up, creatinine, uric acid, serum total protein, serum albumin, C-reactive protein, 24- hour urine protein values were recorded and statistically evaluated. The data were recorded and statistically evaluated using R 4.2.2 and SPSS 26.0 (Statistical Package for Social Sciences) package programs. Chi-square, independent sample T, Mann Whitney U tests, Pearson correlations and mixed effect models were used. Cox regression analysis was used for survival analysis and determination of prognostic factors. Results: The mean follow-up period of the patients was determined as 44,90 ±32,24 months. It was found that the renal (p=0.004) and overall survival (p=0.052) of patients with primary amyloidosis were worse. The average starting time to hemodialysis in patients with primary amyloidosis was significantly lower than secondary patients (p=0.009). High age of the patients at diagnosis (p=0.017), high seum creatinine value (p=0.002) and low albumin value (p=0.01) were found to be negative prognostic factors in terms of renal survival. Overall survival was found to be worse in the group with older age at diagnosis (p=0.005). Colchicine use did not significantly affect renal survival (p=0.96) and mortality (p=0.13) in patients with secondary amyloidosis. The overall survival of patients who received hemodialysis during follow-up was found to be significantly lower (p=0.01). Conclusion: At the end of the study, we found that primary amyloidosis was worse in terms of renal survival and mortality, lower age at the time of diagnosis was a positive prognostic factor for renal and patient survival. We found that high serum albumin at the time of diagnosis was a positive prognostic factor for renal survival. We found that colchicine use did not significantly affect renal survival and mortality in patients with secondary amyloidosis. We also concluded that renal survival affects mortality in amyloidosis.