Kamu sağlık hizmetlerinde engelli hakları
- Tez No: 839045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÖLEN KÜLAHÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Engelli, Sağlık Hukuku, Sağlık Hizmetleri, Disabled, Health Law, Health Services
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kamunun esas vazifesi insana hizmet etmektedir. Bu hizmetin niteliği, işleyişi ve düzeni hukuk ile tesis edilmektedir. Herkes kamusal hizmetlerden istifade etme hakkına sahiptir. Sosyal, kültürel, iktisadi, sağlık ve diğer alanlardaki hizmetler bu hak üzerine inşa edilmelidir. Her koşulda hak, hukukun temelleriyle çevrelenmeli, hukuk normlarıyla sağlamlaştırılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti, anayasal düzenlemelerle toplumun her kesimine hitap etmiş, icraatlarını hukukla özdeşleştirmiştir. Sosyal, kültürel, siyasi, iktisadi ve sağlık alanındaki hizmetler sunulurken hakların genişletilmesi noktasında bir tutum sergilemiştir. Toplumda yer alan engelli bireylerin yalnız sağlık hakları değil tüm boyuttan iyileştirilmesi noktasında bir politika takip edilmiştir. Bu itibarla çalışmada Türkiye'de kamu sağlık hizmetlerinde engelli hakları ele alınmıştır. Araştırmada bilimsel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Türk hukuk sistemi içerisinde yer alan kanun, kanun hükmünde kararname ve yönetmelikler incelenmiştir. Bunlardan elde edilen bulgular, araştırmanın amacı doğrultusunda kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary duty of the public is to serve the people. The nature, operation and order of this service is established by law. Everyone has the right to benefit from public services. Social, cultural, economic, health and other services should be built on this right. In any case, the right should be surrounded by the foundations of law and reinforced by legal norms.The Republic of Turkey has appealed to all segments of the society with its constitutional regulations and has identified its actions with the law. While providing services in social, cultural, political, economic and health fields, it has adopted an attitude towards expanding rights.A policy has been followed in order to improve not only the health rights of the disabled individuals in the society, but also in all aspects. In this respect, the rights of the disabled in public health services in Turkey are discussed in this study. Document analysis technique, which is one of the qualitative research methods, was used in this research. The laws, decree-laws and regulations in the Turkish legal system were examined.The findings obtained from these were used in line with the purpose of the research.