Adneksiyal kitle patoloji sonuçlarının ovaryan-adneksiyal görüntüleme raporlama ve veri sistemi (O-RADS) skorlarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of adnexal mass pathology results according to ovarian-adnexal imaging reporting and data system (o-RADS) scores
- Tez No: 858859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ASLAN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: adneksiyal kitle, manyetik rezonans görüntüleme, O-RADS, Adnexal mass, magnetic resonance imaging, O-RADS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Benign adneksiyal kitlelerin tanısında O-RADS MRG skorlarının katkısının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Adneksiyel kitle nedeniyle ameliyat olan, 18 yaş üstü, histopatolojik tanısı matür kistik teratom, endometrioma, müsinöz kistadenom ve seröz kistadenom olan, tanı öncesi pelvik kontrastlı MRG yapılmış, tümör belirteçleri istenmiş hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 4 grubun yaş, boy, kilo, gravida, parite ve abortus sayısı, komorbid hastalıkları, tümör belirteçleri, adneksiyal kitlenin en geniş boyutu, septa varlığı, uniloküle/multiloküle olması, papiller projeksiyon varlığı, asit varlığı, septa kalınlığı, solid alan varlığı ve O-RADS skoru karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta grupları değerlendirildiğinde 4 benign adneksiyal kitle grubu için yaş ortalamasının 41,8 olduğu, kitle boyutları karşılaştırıldığında müsinöz kistadenom grubunun diğer benign kitlelere göre anlamlı olarak büyük olduğu saptandı. Seröz kistadenom ve müsinöz kistadenom grubunda ek hastalık görülmesi istatistiki olarak anlamlı bulundu. Araştırdığımız benign adneksiyal kitlelerin 113 (41%)'ünde solid yapı izlenmesine rağmen bu yapıların kontrast tutulumu değerlendirildiğinde O-RADS MRG skorlamasına göre sadece 38(14%)'inde malignite riski tespit edildi. Nulliparite ve solid yapı varlığının istatistiki olarak matür kistik teratom grubunda diğer gruplara göre anlamlı olduğu izlendi. Sonuç: Ca125, Ca19-9, adneksiyal kitlenin solid yapı içermesi ve kitlenin boyutu birlikte değerlendirildiğinde adneksiyal kitleler için ayırıcı tanıya yardımcı olduğu tespit edildi. Bununla beraber adneksiyal kitlelerin içerdiği solid yapının kontrastlanmasının daha anlamlı olduğu tek başına solid yapı mevcudiyetinin malignite kriteri olmaması gerektiği sonucuna vardık. Klinikte en sık görülen 4 benign adneksiyal kitle için O-RADS MRG'nin NÖD 86% olduğunu tespit ettik
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the contribution of O-RADS MRI scores in the diagnosis of benign adnexal masses. Materials and Methods: Patients who underwent surgery for adnexal mass, were over 18 years of age, had histopathological diagnosis of mature cystic teratoma, endometrioma, mucinous cystadenoma and serous cystadenoma, underwent pelvic dynamic contrast-enhanced MRI before diagnosis, and tumour markers were requested were included in the study. Age, height, weight, gravida, parity, number of abortions, comorbid diseases, tumour markers, largest size of the adnexal mass, presence of septa, uniloculated/multiloculated, presence of papillary projection, presence of ascites, septa thickness, presence of solid area and O-RADS score were compared in 4 groups. Results: When the patient groups were evaluated, it was found that the mean age was 41.8 years for the 4 benign adnexal mass groups and the mucinous cystadenoma group was significantly larger than the other benign masses when the mass sizes were compared. The presence of comorbidities in serous cystadenoma and mucinous cystadenoma groups was statistically significant. Although solid structures were observed in 113 (41%) of the benign adnexal masses, when the contrast uptake of these structures was evaluated, the risk of malignancy was determined in only 38 (14%) of them according to O-RADS MRI scoring. Nulliparity and the presence of solid structures were statistically significant in the mature cystic teratoma group compared to the other groups. Conclusion: Ca125, Ca19-9, the presence of a solid structure in the adnexal mass and the size of the mass were found to be helpful in the differential diagnosis of adnexal masses. However, we concluded that the presence of solid structure alone should not be a criterion for malignancy, as the contrast of the solid structure in adnexal masses is more significant. For the 4 most common benign adnexal masses seen in the clinic, we found that O-RADS MRI had a NPV of 86%.