Halide Edip Adıvar'ın hikâyelerinin tematik incelenmesi
Thematic analysis of the stories of Halide Edip Adıvar
- Tez No: 839289
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DOĞRAMACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halide Edip Adıvar, Hikâyeleri, Tema, Tematik incele, Halide Edip Adıvar, Stories, Theme, Thematic Review
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
“Halide Edip Adıvar'ın hikâyelerinin Tematik İncelenmesi”adını verdiğimiz bu yüksek lisans tezi giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır Giriş kısmında öncelikle tema kavramı açıklanmıştır. Birinci bölümde, Halide Edip'in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri yer almaktadır. Yaşamış olduğu dönemin sanatına ve eserlerine ne gibi etkisi olduğu anlatılmaktadır. İkinci bölümde, hikâye terimi açıklanmaktadır ve Halide Edip'in hikâyeciliği üzerine bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise“Halide Edip'in Hikâyelerinin Tematik İncelenmesi”adıyla hikâyeler tematik olarak analiz edilmiştir. Bu temalarla ilgili yazılmış farklı uzmanların görüşlerine de yer verilmiştir. Hikâyeler; Harap Mabetler(1910), Dağa Çıkan Kurt(1922) ve Kubbede Kalan Hoş Sada(1974) adını taşıyan hikâye kitaplarında yer almaktadır. Sonuç bölümünde hikâyeler ve tema açısından elde edilen sonuçlar olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirilmiştir ve ortaya çıkan sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This master's thesis, which we call“Thematic Analysis of the stories of Halide Edip Adıvar”, consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the first part, Halide Edip's life, literary personality and works are included. It is explained what kind of influence the period he lived in on his art and works. In the second part, the term story is explained and information on Halide Edip's storytelling is given. In the third part, the stories were analyzed thematically under the name of“Thematic Analysis of Halide Edip's Stories”. The opinions of different experts written on these themes are also included. These stories are; Ruined Shrines (1910), The Wolf Who Climbed the Mountain (1922) and Pleasant Sada Staying in the Dome (1974) are his story books. In the conclusion section, the results obtained in terms of stories and theme were evaluated with their positive and negative aspects and the results were presented.