Yetenek yönetimi ve eleştirel düşünmenin kurumların rekabet gücü üzerindeki etkisine yönelik çalışanların stratejik düşünmesinin etkisi
The effect of employees' strategic thinking on the impact of talent management and critical thinking on the competitiveness of corporations
  1. Tez No: 839342
  2. Yazar: YETER SONAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Eleştirel Düşünme, Stratejik Düşünme, Rekabet Gücü, Talent Management, Critical Thinking, Strategic Thinking, Competitiveness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
İşletmelerin rekabet gücünü elde tutabilmesi için sahip olduğu yetenek ve düşünce biçimlerini yönetebilmesi ve stratejik düşünce kaynaklarına sahip olması önem taşımaktadır. Bu araştırmada; bireylerin yetenek yönetimi ve eleştirel düşünmelerinin kurumların rekabet gücü üzerindeki etkisine yönelik olarak çalışanların stratejik düşünmesinin etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda mobilya sektöründe yönetici konumunda çalışan 404 kişi ile bir anket çalışması yapılmış, değişkenlerin tanımlayıcı istatistikleri ile birlikte korelâsyon ve regresyon bulguları doğrultusunda önermeler arasındaki ilişkilerin düzeyi, yönü ve etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların stratejik düşünmelerini olumlu yönde etkilediği ve kurumun rekabet gücünün artmasında önemli katkısının olduğu görülmüştür. Ayrıca eleştirel düşünmeye fırsat verilmesinin bireylerin stratejik düşünmesine ve kurumun rekabet edebilirliğine önemli etkisinin olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Kurumların rekabet güçlerini artırarak sürdürebilmeleri için yetenek yönetimi, eleştirel düşünme ve stratejik düşünme konularına yoğunlaşmalarının ve çalışanları bu doğrultuda geliştirmelerinin önemli olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ile işletmelerde bilimsel temellere dayanan yetenek yönetimi uygulamalarının benimsenmesi ve çalışanların çekinmeden görüşlerini özgürce sergileyebilecekleri eleştirel düşünebilme ortamının oluşturulmasının sağlıklı bir işletme yapısı açısından önemli olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerde yetenek yönetiminin doğru bir şekilde uygulanmaya konulması ve eleştirel düşünme ortamının sağlanması bireylerin sistemsel düşünme, yansıma ve yeniden çerçeveleme temelleri üzerine kurulan stratejik düşünmelerini geliştirecek, bütün bunlar işletmenin olumlu yönde ilerlemesini ve rekabet düzeyini arttırarak sektörde güçlü kalmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In order to maintain their competitive power, it is important for businesses to manage their talents and ways of thinking and to have strategic thinking resources. In this study; the impact of employees' strategic thinking on the impact of individuals' talent management and critical thinking on the competitiveness of institutions was examined. In this context, a survey was conducted with 404 people working in managerial positions in the furniture industry, and the level, direction and effects of the relationships between the propositions were tried to be determined in line with the descriptive statistics of the variables and the correlation and regression analysis. As a result of the research, it was seen that talent management practices positively affect the strategic thinking of employees and make a significant contribution to increasing the competitiveness of the institution. It was also found that providing opportunities for critical thinking will have a significant impact on individuals' strategic thinking and the competitiveness of the institution. Another outcome of the present study is that it is important for institutions to focus on talent management, critical thinking and strategic thinking and to improve their employees accordingly in order to increase and sustain their competitiveness. The adoption of talent management practices based on scientific foundations in businesses and the creation of a critical thinking environment where employees can freely express their opinions without hesitation are important for a healthy business structure. Implementing talent management correctly in businesses and providing a critical thinking environment will improve individuals' strategic thinking based on the foundations of systemic thinking, reflection and reframing, and all of these will ensure that the business progresses positively and remains strong in the sector by increasing the level of competition.