Göksun'un tarihi
The history of Göksun
- Tez No: 839347
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Göksun, Uygarlık, Dulkadiroğlu, Osmanlı, Göksun, Civilization, Dulkadiroğlu, Ottoman
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Göksun ilçesi, tarihi M.Ö. 2500 yıllarına dayanan bir yerleşim alanıdır. Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatı ucundaki Göksun ilçesi aynı zamanda tarihi Kilikya bölgesinin doğusunda ve İç Anadolu Bölgesi ile Kuzey Mezopotamya'yı birbirine bağlayan önemli yolların bulunduğu bir kavşakta yer almaktadır. Askeri, ticaret ve göç yollarının üzerinde bulunmasından dolayı stratejik konuma sahiptir. Dağları, çam ormanları, suları, çiçekleri ve bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir. Çukurova'nın yaylası konumunda bulunan Göksun, Anadolu'nun yerleşim alanlarından biridir. Göksun tarihi hakkında yeterli araştırmalar yapılmamıştır. Bu boşluğu tamamlamak amacıyla Göksun tarihi hakkında bu çalışma yapılmıştır. Roma, Bizans, Haçlı, Ermeni, Arap milletlerinin ve medeniyetlerinin hakimiyetine girmiş olan Göksun, Selçukluların Anadolu'ya gelmesinden sonra Türklerin hakimiyeti altına girmiştir. Dulkadiroğlu Beyliğine bağlı olan bir yerleşim yeri olan Göksun, Osmanlıların Dulkadiroğlu beyliğine son vermesinden sonra Osmanlı egemenliği altına girmiştir. Göksun nahiyesinin kaza merkezi olması girişimleri 1899 yılında başlamış, 8 yıl sonra Sultan II. Abdülhamit Han'ın irade-i seniyyesi ile 21 Kasım 1907 tarihinde gerçekleşmiştir. Göksun etnik köken olarak birçok milletten insanın yaşadığı bir bölgedir. Göksun ilçesinde, ekserisi Türk olmakla beraber, Çerkes, Kürt, Çeçen ve Dağıstanlı'da yaşamaktadır. Göksun halkı uysal birbirleriyle uyum içerisinde yaşayan bir topluluktur. Göksun ilçesinde ırk, milliyet ayrımı gözetilmez.
Özet (Çeviri)
Göksun district dates back to B.C. It is a settlement area dating back to 2500 years. Göksun district, at the southwestern end of the Eastern Anatolia Region, is also located in the east of the historical Cilicia region and at a crossroads of important roads connecting the Central Anatolia Region and Northern Mesopotamia. It has a strategic location because it is located on military, trade and migration routes. It attracts attention with its mountains, pine forests, waters, flowers and vegetation. Göksun, located on the plateau of Çukurova, is one of the residential areas of Anatolia. Adequate research has not been done on the history of Göksun. In order to complete this gap, this study was conducted about the history of Göksun. Göksun, which came under the domination of Roman, Byzantine, Crusader, Armenian and Arab nations and civilizations, came under the domination of the Turks after the Seljuks came to Anatolia. Göksun, a settlement affiliated with the Dulkadiroğlu Principality, came under Ottoman rule after the Ottomans put an end to the Dulkadiroğlu Principality. The attempts to make Göksun township a district center started in 1899, and 8 years later, Sultan II. It took place on 21 November 1907 with the will of Abdulhamit Khan. Göksun is a region where people of many ethnic origins live. Although most of the population is Turkish, Circassian, Kurdish, Chechen and Dagestan people live in Göksun district. The people of Göksun are a docile community that lives in harmony with each other. In Göksun district, there is no discrimination based on race or nationality.