Muhafazakâr moda dergilerinde mahremiyet anlayışının değişimi -Modanisa örneği-
The change of the approach of privacy in conservative fashion magazines -Modanisa case-
  1. Tez No: 839447
  2. Yazar: SACİDE AHSEN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, moda, tesettür, değişim, Modanisa, Privacy, fashion, hijab, change, Modanisa
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Muhafazakâr moda dergileri geleneksel olarak muhafazakâr değerlere ve giyim tarzına uygun olan kıyafetleri ve yaşam tarzlarını tanıtmayı amaçlayan yayınlar olarak bilinir. Muhafazakâr moda dergilerinden biri olarak bilinen Modanisa, muhafazakâr giyim tarzını benimseyen birçok kadının tercih ettiği önemli bir markadır. Modanisa özelinde muhafazakâr moda dergilerinde mahremiyet anlayışının değişimi araştırma konumuzu oluşturmaktadır. Bu tez, muhafazakâr toplulukların giyim ve mahremiyet konusundaki taleplerinin nasıl evrildiğini ve bu taleplerin nasıl cevap verildiğini anlamak, mahremiyet anlayışının değişimine etki eden faktörleri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Moda ve mahremiyet arasındaki bu önemli ilişkiyi anlamak, muhafazakâr toplulukların kendilerini ifade etme biçimlerini ve kültürel kimliklerini incelemek açısından kritik bir öneme sahiptir. Çalışma, yazılı, sözlü veya görsel verileri anlamak ve yorumlamak için kullanılan araştırma yöntemlerinden biri olan nitel içerik analizi kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırma neticesinde mahremiyet kavramının değişime uğradığı görülmüştür. Muhafazakâr moda dergilerinin içeriği de mahremiyet kavramı gibi zaman içerisinde evrilmiştir. Özellikle giyim ürünlerinin sunumu ve mahremiyet ile ilgili algılar üzerinde belirgin değişiklikler tespit edilmiştir. Modanisa dergisinin erken dönem sayılarında daha çok geleneksel giyim ve mahremiyet değerlerine vurgu yapılırken sonraki dönemlerde daha çok modern ve çeşitlendirilmiş yeni tarzlar ve mahremiyet anlayışlarına yönelik içeriklerin arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Conservative fashion magazines are traditionally known as publications that aim to promote clothes and lifestyles that are in line with conservative values and clothing styles. Modanisa, known as one of the conservative fashion magazines, is an important brand preferred by many women who adopt conservative clothing style. The change in the understanding of privacy in conservative fashion magazines with a special focus on Modanisa constitutes our research topic. This thesis aims to understand how the demands of conservative communities on clothing and privacy evolve and how these demands are responded to, and to reveal the factors affecting the change in the understanding of privacy. Understanding this important relationship between fashion and privacy is critical for analysing the ways conservative communities express themselves and their cultural identities. The study is based on qualitative content analysis, one of the research methods used to understand and interpret written, oral or visual data. As a result of the research, it was observed that the concept of privacy has undergone a change. The content of conservative fashion magazines has evolved over time just like the concept of privacy. Significant changes were identified especially in the presentation of clothing products and perceptions about privacy. In the early period issues of Modanisa magazine, more emphasis was placed on traditional clothing and privacy values, while in later periods, it was observed that the content for modern and diversified new styles and privacy understandings increased.