Bronşektazi'li hastalarda yoga eğitiminin fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of yoga training on functional capacity and quality of life in patients with bronchiectasis
- Tez No: 839518
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA CANDAN ALGUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DÜGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bronşektazi, Fonksiyonel Kapasite, Yaşam Kalitesi, Yoga, Bronchiectasis, Functional Capacity, Quality of Life, Yoga
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bronşektazi, enfeksiyonlar ile ilerleyen, bronşların geri dönüşümsüz genişlemesi olarak nitelendirilen kronik bir hastalıktır. Solunum yollarındaki hasar bronşektazili hastalarda fonksiyonel kapasiteyi ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Literatürde fonksiyonel kapasiteyi ve yaşam kalitesini artırmak için alternatif tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bu tedavi yöntemlerinden biri de yogadır. Çalışmada, bronşektazili hastalarda uygulanacak yoga eğitiminin, hastaların fonksiyonel kapasiteleri ve yaşam kaliteleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvuran ve bronşektazi tanısı konulan hastalar ile Eylül 2020-Eylül 2021 tarih aralığında yapıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalar randomize edilerek yoga ve kontrol grubu olarak 2 gruba ayrıldı. 22 (10K/12E) yoga grubu ve 21 (9K/12E) kontrol grubu olarak çalışma tamamlandı. Yoga grubuna 8 hafta süreyle, her hafta 3 seans toplamda 24 yoga seansı uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. Hastaların demografik ve fiziksel özellikleri Katılımcı Değerlendirme Formu, Fonksiyonel Kapasiteleri 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT), Yaşam Kaliteleri St. George Solunum Anketi (SGRQ), Solunum Fonksiyonlarının Ölçülmesi Spirometre, nefes darlıkları Modifiye Medical Research Council (MMRC) dispne skalası ve uyku kaliteleri Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile değerlendirildi. İstatiksel analiz için IBM SPSS Statistics 24.0 İstatistik Programı, grafikler için Microsoft Excel program kullanıldı. Tedavi öncesi iki grubun demografik özelliklerinde anlamlı bir fark tespit edilmedi. (p>0,05). Hastaların tedavi öncesi ve sonrası 6DYT, Spirometre, MMRC, PUKİ değerleri ile yaş, eğitim yılı, VKİ, boy ve kilo arasında anlamlı bir ilişki görülmedi (p>0,05). Yoga grubu 6DYT, MMRC, SGRQ ve PUKİ tedavi öncesi ve sonrası değerler arasındaki fark anlamlı bulundu (p0,05). Yoga sonrası bronşektazili hastalarda fonksiyonel kapasite, yaşam ve uyku kalitelerinin arttığı dispne değerlerinin azaldığı saptandı. Bronşektazi hastalarında yoga alternatif bir tedavi olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Bronchiectasis is a chronic disease characterized by irreversible expansion of the bronchi that progresses with infections. Damage to the respiratory tract reduces functional capacity and quality of life in patients with bronchiectasis. Alternative treatment methods have been developed in the literature to increase functional capacity and quality of life. One of these treatment methods is yoga. The study aimed to investigate the effects of yoga training on patients with bronchiectasis on their functional capacity and quality of life. The study was conducted between September 2020 and September 2021 with patients who applied to Medipol Mega University Hospital, Chest Diseases Polyclinic and were diagnosed with bronchiectasis. The patients included in the study were randomized and divided into two groups: yoga and control groups. The study was completed with 22 (10F/12M) yoga group and 21 (9F/12M) control group. A total of 24 yoga sessions were applied to the yoga group, 3 sessions per week, for 8 weeks. No application was made to the control group. Demographic and physical characteristics of the patients were evaluated with the Participant Evaluation Form, and their functional capacities were evaluated with the 6 Minute Walk Test (6MWT). Quality of Life of Patients St. While evaluated with the George Respiratory Questionnaire (SGRQ); Spirometer was used to measure Respiratory Functions. The patients' shortness of breath was evaluated with the Modified Medical Research Council (MMRC) dyspnea scale and their sleep quality was evaluated with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). IBM SPSS Statistics 24.0 Statistics Program was used for statistical analysis and Microsoft Excel program was used for graphics. No significant difference was detected in the demographic characteristics of the two groups before treatment. (p>0.05). There was no significant relationship between the patients' 6MWT, Spirometer, MMRC, PSQI values before and after treatment and age, years of education, BMI, height and weight (p>0.05). The difference between the yoga group 6MWT, MMRC, SGRQ and PSQI values before and after treatment was found to be significant (p0.05). It was determined that functional capacity, quality of life and sleep increased and dyspnea values decreased in patients with bronchiectasis after yoga. Yoga may be recommended as an alternative treatment for patients with bronchiectasis.