İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara yansıma düzeyinin yöneticilerle ilgili faktörler açısından incelenmesi
Investigation of the reflection levels of occupational health and safety practices to the schools connected to the Ministry of National Education in terms of factors related to managers
- Tez No: 839551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA BAYRAKTUTAN, DOÇ. DR. PINAR BAYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, Okul yöneticileri, Okul yönetimi, Occupational health and safety, School administrators, School management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Okullarda İSG uygulamalarını çerçevesi 6331 saylı Kanun olup MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) adına işveren sıfatı taşıyan okul müdürleri, okul binası ve bahçesi, öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanların okula ulaşımları (taşımalı sistem), barınmaları (yurt), beslenmeleri (yemekhane ve kantin), hareketli ortamları (spor salonları), eğitim sürecinde kullanılan mekânları, her türlü risk ve tehlikelere karşı gereken önlemleri almakla ve uygulamakla sorumludur. Okullardaki İSG uygulamaları genel olarak; okul binası giriş ve çıkışlarını, kaza ve ilk yardım prosedürlerini, tatbikat ve binaya ilişkin önlemleri, sağlık ve güvenliğe ilişkin denetimleri, elektrikle (pano, priz, kablo vs.) denetimleri, merdiven ve pençelere ilişkin önlemleri içermekle birlikte bunlara ilişkin raporlama, tedbir alma ve uygulamaları kapsamaktadır. Bu doğrultuda hazırlanan bu çalışmada Iğdır ilinde MEB'e bağlı okullarda okul yöneticilerinin görüşlerine göre İSG uygulamalarının mevcut durumunun incelenmesi amaçlanmıştır.. Yöntem: Bu çalışmada; Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni dayanak alınmıştır. Çalışmaya Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul, lise ve meslek liselerinde görev yapan 48 okul yöneticisi katılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme ile toplanmış ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Sonuç: Bu çalışma sonucunda yönetici görüşlerine göre İSG uygulamalarının resmi alt yapısının oluşturulması, katılımın zorunlu/çağrı şeklinde sağlanması, standartların oluşturulması, rehberliğin sağlanması, okul yöneticilerini aktif olarak İSG'ye önem vermesi güçlü yönler olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte daha geniş tabanlı İSG eğitimlerinin verilmesi, yeterli ekonomik kaynak tahsis edilmesi, uygulamaların teknik, mali ve ekipman yönünden desteklenmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The framework of OHS practices in schools is Law No. 6331 and school principals, who are the employer on behalf of the Ministry of National Education (MoNE), are responsible for taking and implementing the necessary measures against all kinds of risks and hazards in the school building and garden, transportation of teachers, students and other employees to school (transportation system), accommodation (dormitory), nutrition (dining hall and canteen), active environments (sports halls), places used in the education process. OHS practices in schools generally include school building entrances and exits, accident and first aid procedures, drills and building-related measures, health and safety inspections, electrical (panels, sockets, cables, etc.) inspections, stairs and claws, as well as reporting, taking measures and implementing them. The purpose of this study prepared in this direction is to examine the OHS practices in schools affiliated to the Ministry of National Education in Igdir according to the opinions of school administrators. In the study, it was aimed to determine the views of the participating school administrators on OHS practices. Method: In this study; within the scope of qualitative research design, semi-structured interviews were used with the participation of 48 school administrators working in primary, secondary, high and vocational high schools affiliated to the Ministry of National Education. Results: As a result of the research, the establishment of the official infrastructure of OHS practices, mandatory/invited participation, establishment of standards, provision of guidance, and school administrators actively giving importance to OHS were identified as strengths. However, it was determined that more broad-based OHS trainings should be provided, sufficient economic resources should be allocated, and practices should be supported in terms of technical, financial and equipment.