Gassân Kenefânî öykülerinde çocuk imgesi
The image of child in Ghassan Kanafani stories
- Tez No: 839714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT KÜÇÜKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk imgesi, Filistin öyküleri, Gassan Kenefani, modern Arap Edebiyatı, Child, child image, Palestine short stories, Ghassan Kanafani, modern arabic literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ġassân Kenefânî, 1836' da Akka'da doğmuş, 1948'deki felaket sonrası sürgün hayatı yaşamış ve İsrail tarafından 36 yaşında öldürüldüğü vakte kadar kalemi hiç susmamış olan bir yazardır. Bu çalışmada Modern Arap Edebiyatının önde gelen isimlerinden Filistinli yazar, gazeteci ve aktivist olan Ġassân Kenefânî'nin öykülerindeki çocuk imgesi incelenmiştir. Çalışma, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı ve önemi, çalışmada kullanılan kaynaklar ve araştırma yöntemi ile Ġassân Kenefânî'nin hayatına, edebi şahsiyetine, Arap-Filistin öykücülüğü içindeki konumuna yer verilmiştir. Birinci bölümde imgenin tanımı kavramsal çerçeve içinde ele alınmış ve çeşitlerine değinilmiştir. İkinci bölümde yazarın çocuk temalı öyküleri konu ve özet olarak sunulmuş, öyküleri bağlamında incelenerek çocuğu nasıl imgelediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ghassan Kanafani is a writer who was born in Akka in 1836, lived in exile after the disaster in 1948, and never stopped writing until he was killed by Israel at the age of 36. In this study, the image of children in the stories of Ghassan Kanafani, a Palestinian writer, journalist and activist, one of the leading names of Modern Arabic Literature, was examined. The study consists of an introduction and two parts. In the introduction, the subject, purpose and importance of the research, the sources used in the study and the research method, as well as the life of Ghassan Kanafani, his literary personality and his position in Arab-Palestinian storytelling are included. In the first chapter, the definition of image is discussed within the conceptual framework and its types are mentioned. In the second part, the author's child-themed stories are presented in terms of subject and summary, and it was examined how the child was imagined in the context of this stories.