Gassân Kenefânî'nin 'Aidun İlâ Hayfâ' romanının incelenmesi
Analysis of Ghassan Kanafani's novel 'Aidun İlā Haifa'
  1. Tez No: 765485
  2. Yazar: KADİR DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN PARILDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Arap Roman, Filistin Romanı, Gassan Kenefani, Arabic Litarature, Arabic Novel, Palestinian Novel, Ghassan Kanafani
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada Filistin direniş edebiyatının öncü isimlerinden olan Gassân Kenefânî'nin Âidun ilâ Hayfâ isimli romanı incelenmektedir. Yaşamı boyunca Filistin'in kurtuluşu için kalemiyle mücadele veren Kenefânî, 36 yıllık kısa hayatında çok sayıda hikâye, tiyatro, makale ve roman yazmıştır. Özellikle realist tarzda kaleme almış olduğu eserlerinde Filistin halkının içinde bulunduğu sıkıntıları gerçekçi bir şekilde yansıtmıştır. Çalışmada roman kavramı, romanın tarihi gelişimi, modern Arap romanı ve önemli temsilcileriyle birlikte Filistin romanının tarihi geçmişi ele alınmıştır. İkinci bölümde modern Arap ve Filistin edebiyatının öncü isimlerinden Gassân Kenefânî'nin hayatı, edebi şahsiyeti ve ortaya koyduğu eserler bir düzen içerisinde incelenmiştir. Son bölümde ise çalışmanın ana konusu olan“Âidun İlâ Hayfâ”isimli eseri, romanı oluşturan unsurlar açısından, dil ve anlatım teknikleri yönünden analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the novel Āidun ilā Hayfā by Ghassan Kanafani, one of the leading names of Palestinian resistance literature, is analyzed. Kanafani, who struggled with his pen for the liberation of Palestine throughout his life, wrote many stories, plays, articles and novels in his short 36-year life. Especially in his works, which he wrote in a realistic style, he realistically reflected the troubles of the Palestinian people. In the study, the concept of the novel, the historical development of the novel, the modern Arabic novel and the historical background of the Palestinian novel with its important representatives are discussed. In the second part, the life, literary personality and works of Ghassan Kanafani, one of the leading names of modern Arab and Palestinian literature, are examined in an order. In the last part, his work named 'Āidun ilā Hayfā', which is the main subject of the study, has been analyzed in terms of the elements that make up the novel, in terms of language and expression techniques.