Kripto para gelirlerinin muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesi üzerine bir inceleme
A review on accounting and taxation of cryptocurrency income
- Tez No: 840013
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kripto Para, Kripto Para Gelirleri, Kripto Para Gelirlerinin Vergilendirilmesi, Kripto Para Gelirlerinin Muhasebeleştirilmesi, Crytocurrency, Income Derived from Crytocurrencies, Taxation of Income Derived from Crytocurrencies, Accounting of Income Derived from Crytocurrencies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
2008 finansal krizi sonrasında merkezi hükümetlerin krizleri yönetmedeki başarısızlığı, para arzını artırması sonucu ülke paralarının değeri azalmıştır. Bunun neticesinde Satoshi Nakamoto yayımlamış olduğu makale ile merkezi hükümete bağlı olmayan, değerinin sadece arz-talep koşullarına göre belirlendiği, ihraç edilecek para miktarının sınırlı olduğu ve bunun şimdiden bilindiği açık kaynak kod yazılımlı, dijital imza sistemi ile işlemlerin doğrulandığı dünyada ilk kripto para birimi olan Bitcoin'i ortaya çıkarmıştır. Her geçen gün bitcoin'e olan ilginin artması ve değerinin yükselmesi sonucunda bir çok altcoin ve stable coin'ler ortaya çıkmıştır. Artık dünyamızda kripto paralar dijital bir para birimi olarak yerini almıştır. Kripto paraların dünya eko-sisteminde yer alması sonucu kripto paralar ve elde edilen gelirlerin hukuki tanımının ne olması gerektiği, muhasebesel olarak nasıl sınıflandırılarak kaydedilmesi gerektiği ile elde edilen gelirlerin vergilendirilip vergilendirilmeyeceği konuları tartışılmaya başlanmıştır. Dünyada kripto paraların hukuki niteliği, muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesine yönelik uzlaşma bulunmamaktadır. Tezimizde kripto paralar ile elde edilen gelirlerin muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesi konuları incelenerek çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the 2008 financial crisis, the failure of central governments to manage the financial crisis and increase in the money supply resulted in the devaluation of national currencies. As a result of this, Satoshi Nakamoto introduced the world's first cryptocurrency, Bitcoin which is not dependent on central governments in his published article. Its value is determined solely by supply and demand conditions, the amount of currency to be issued is limited and already known, and transactions are verified through open-source code software and a digital signature system. Due to the increase in the interest and value of Bitcoin day by day, many altcoins and stable coins have emerged. Cryptocurrencies have now taken their place in the world as a digital currency. With the integration of cryptocurrencies into the global ecosystem, discussions have begun regarding the legal definition of cryptocurrencies, how they should be classified and recorded in the accounts, and whether the income generated from them should be taxed. There is currently no consensus on the legal nature, accounting and taxation of cryptocurrencies worldwide. In our thesis, we examine the accounting and taxation of income derived from cryptocurrencies and propose various recommendations.