Tip 2 diyabet tanılı kadınların kendi kendine kan şekeri takibine ilişkin deneyimleri: Bir vignette araştırması
Experiences of women with type 2 diabetes with self blood sugar monitoring: A vignette research
- Tez No: 840064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA MUSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: kendi kendine kan şekeri takibi, tip 2 diyabet, vignette, self-monitoring of blood sugar, type 2 diabetes, and vignette
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu çalışma tip 2 diyabet tanısı almış yetişkin kadınların kendi kendine kan şekeri takibine yönelik deneyimleri, yaşadıkları sorunlar, engeller ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerinin ortaya çıkarılması amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, Antalya'da bulunan bir devlet hastanesine başvuran 30 tip 2 diyabet tanılı kadın ile Eylül 2020-Mart 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında, birey tanıcı bilgi formu ve vignette örneğine ilişkin yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bireysel görüşmeler 30-40 dakika sürmüştür. Verilerin analizinde görüşme sonuçlarından temalar ortaya çıkarılarak, tematik, betimsel ve içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Tip 2 diyabet tanısı olan kadın katılımcılar kendi bakış açılarından kendi kendine kan şekeri takibine yönelik deneyimlerini, algılarını, sorunlarını, engellerini ve desteklerini ifade etmişlerdir. Çalışma sonunda pişmanlık, KKŞT sayesinde hipoglisemi için önlem alabilmek, hipoglisemiyi ve hiperglisemiyi fark etmek, diyabet zor bir hastalık, baskı, korku, engeller, destekler ve KKŞT'ye yönelik metaforlar olmak üzere dokuz ana tema ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca bu ana temalara bağlı 32 alt tema belirlenmiştir. Sonuç: Diyabet yönetiminin önemli bileşeni olan KKŞT'ye ilişkin çalışma sonuçları, sağlık ekiplerinde çalışan meslek gruplarına diyabet özyönetimin önemli bir bileşeni olan KKŞT konusundaki sorunların çözümünde yol gösterici olabilir. Tip 2 diyabet tanısı almış kadınların KKŞT'ye yönelik algıları, engelleri ve desteklerinin belirlenmesi sağlık çalışanlarına özellikle halk sağlığı hemşireliğinin diyabet eğitim içeriklerine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to reveal the opinions of adult women diagnosed with type 2 about the problems, obstacles and solutions they experience due to SMBG. Method: The study was conducted between September 2020 and March 2021 with 30 women diagnosed with type 2 diabetes in a state hospital in Antalya. Semi-structured questions in accordance with the individual identifier form and examples of short stories were used to collect the data. Interviews lasted 30-40 minutes. In the analysis of the data, themes were extracted from the interview results and categorized, descriptive and content analysis was made. Results: Participants expressed their perceptions, experiences, obstacles and support for SMBG from their own perspective. At the end of the study, nine main themes were revealed: regretting, being able to take precautions for hypoglycemia thanks to SMBG, recognizing hypoglycemia and hyperglycemia, diabete is a difficult disease, opression, fear, obstacles, supports and metaphors in accordance with KKŞT. In addition, 32 sub-themes related to these main themes were determined. Conclusion: The results of the study on SMBG which is an important component of diabetes management can be guide for healthcare professional workers in primary care in solving the problems of SMBG which is an important element of diabetes self-management. Determining the perceptions, obstacles, and supports of female participants with a diagnosis of type 2 diabetes can contribute to the content of diabetes education of public health nurse.