Yüksek plastik tünelde tütün kurutmasında kurutma parametrelerinin ve tütün kalitesinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Investigated of to determine of tabacco quality and the effect of tabacco curing in under polyethylen cover
- Tez No: 84044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tütünde kalite, Tütün Kurutma Yöntemleri, Tabacco quality, Tabacco curing methods
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET YÜKSEK PLASTİK TÜNELDE TÜTÜN KURUTMASINDA KURUTMA PARAMETRELERİNİN YE TÜTÜN KALİTESİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR M.Necip PEKDOĞAN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1999, 36 Sayfa Danışman :Doç. Dr. Ali KASAP Jüri : Bu çalışma 1995 yılında Tokat-Erbaa'da yapılmıştır. Çalışmada üç farklı kurutma yöntemi uygulanmıştır. Bunlar: 1- Polietilen örtü altında kurutma, 2- Bez branda örtü altında kurutma, 3- Açık ortamda kurutma. Çalışmanın amacı farklı kurutma yöntemlerinin tütün kalitesine etkilerinin belirlenmesidir. Kurutma materyali olarak Taşova tipi tütünleri cinsi orta yapraklar kullanılmıştır. Kurutma işlemlerinden sonra alınan tütün yaprak örneklerinin kimyasal analizleri İstanbul Tekel Araştırma Enstitüsü tarafından yapılmıştır. Kül, nikotin, indirgen şeker gibi kimyasal kalite faktörleri birbirlerine yakın değerlerde olmasına karşılık, bez branda altında kurutulan tütünlerde oransal daha iyi, açıkta kurutulan tütünlerde ise daha kötü değerdedir. Fiziksel değerlendirme sonuçlan ise Tokat Sigara Fabrikası eksperleri tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre polietilen örtü ve bez branda altında kurutulan tütünlerin daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATED OF TO DETERMINE OF TABACCO QUALITY AND THE EFFECT OF TABACCO CURING IN UNDER POLYETHYLEN COVER Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machinery Masters Thesis 1999, 36 Page Supervisor :Assoc. Prof. Dr. Ali KASAP Jury : This study was conducted at Erbaa, Tokat in 1995. Three different curing methods were studied. These are: 1 - Curing under polyethylene cover, 2- Curing under tent canvas and 3- Curing at open air. We aimed to determine the effect of various curing methods on tobacco qualitiy. Middle leaves from cv. Taşova were used. Post- curing quality analysis were performed by Istanbul Tekel Reseach Institute. Curing methods yielded similar chemical quality features such as ash, nicotine and reducing sugar, contents. Curing undert tent canvas resulted was slightly better for other quality factors while curing at open air was slightly worse. Physical evaluations of the leaves were conducted by Tokat Cigarette Factory experts. Physical properties of the lecves were better when leaves were dried under polyethylene cover or tent canvas.