Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğanyoğun bakım ünitesinde prematüre retinopatisiiçin taranan bebeklerin değerlendirilmesi
Ankara University Faculty of Medicine neonatalretinopathy of prematurity in the intensive care unitevaluation of screened infants
  1. Tez No: 840484
  2. Yazar: FIRANGIZ MEHRALI ZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ERDEVE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, tarama kriterleri, doğum ağırlığı, doğum haftası
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Prematüre retinopatisi (ROP) prematüre bebekleri etkileyen retinal vazoproliferatif bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma ünitemizde yatan ≤32-34 hafta olan prematüre bebeklerde retinopati tarama gereksinimi araştırmayı, elde ettiğimiz sonuçları belirlenmiş tarama rehberleri ile karşılaştırmayı ve tarama programının muhtemel riskini değerlendirmek amacıyla yapıldı. İkincil olarak ise taranan bebeklerde tedavi gerektiren ROP görülme oranını saptamak, bu oranın doğum haftası ve doğum ağırlığıyla ilişkisini incelemek ve uygun tarama kriterlerini belirlemek hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, tek merkezli araştırma olarak tasarlandı. 2017-2021 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen, ≤32-34 haftanın altında ve ROP taraması yapılmış 425 bebeğin dosyaları incelenerek risk faktörleri ve ROP muayene sonuçları kaydedildi. Hastalar ROP gelişip gelişmemesine göre gruplandırıldı. Bu gruplarda, hastaların ROP ile ilişkili olabilecek faktörleri prenatal, natal, postnatal evreye ait olacak şekilde değerlendirildi. İlişkili çıkan faktörlere ç ok değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 425 hastanın %42'si kız, %58'i erkek olup ortalama gestasyon haftası (GH) 30,71±2,54 hafta, ortalama doğum ağırlığı (DA) 1550±550 g olarak bulundu. Çalışmamızda 90 bebekte (%21,2) her hangi bir evre ROP saptanırken 335 bebekte (%78,8) ise ROP görülmedi. ROP saptanan bebeklerin ortalama GH'sı 28.3±2.4 hafta, ortalama DA'ı 1133±382 g olarak bulundu. ROP gelişen 90 hastanın %90'ı 32 haftanın altında iken %10 hastanın 32-34 hafta arasında olduğu saptandı. ROP gelişen 90 hastanın 77'si (%85,5) 1500 gramdan az, 13'ü (%14,5) 1500 gramdan fazla doğum ağırlığına sahipti. ≤34 hafta altı hastalarda ROP olan grupla ROP olmayan grup karşılaştırıldığında DA, GH, doğum boyu ve baş çevresi ve APGAR skoru ROP olan grupta daha düşük bulundu (p32 hafta ve üzeri ROP gelişen grupla, ROP olmayan grup karşılaştırıldığında >32 hafta ve üzerinde hastalar için koryoamniyonit, annede preeklamsi, PDA ve İKK ROP gelişimi ile ilişkili bulundu. ≤32 hafta hastaların çok değişkenli lojistik regresyon analizinde DA (OR=7,727), erken membran rüptürü (EMR) (OR=6,039), invaziv MV (OR=7,757) ROP için bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Tartışma ve Sonuç: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım ünitemizde son 5 yıl içinde (2017-2021) ROP insidansı ve tedavi gerektiren ROP oranı daha önceki yıllara göre daha düşük olarak gözlemlendi. Çalışmamızda tedavi gerektiren hastalar daha küçük gestasyon haftası (32 hafta her hangi evre ROP gelişen hastaları kaçırıyordu. Bu sonuçlara göre TR-ROP tarama rehberinin kılavuzunda gösterildiği gibi 34 haftalık GH ve ya 1700 g DA'dan küçük bebeklerin taranması her hangi bir evre ROP hastasını kaçırmazken, ciddi ROP açısından ünitemizde ek bir kazanım sağlamamktadır. Daha büyük prematüre bebeklerde ROP taranırken; PDA, EMR ve invaziv MV varlığı dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Retinopathy of prematurity (ROP) is defined as a retinal vasoproliferative disease that affects premature infants. This study was conducted to investigate the need for retinopathy screening in premature infants aged ≤32-34 weeks in our unit, to compare the results with the determined screening guidelines and to evaluate the possible risk of the screening program. Secondarily, it was aimed to determine the incidence of ROP requiring treatment in screened infants, to examine the relationship of this rate with birth week and birth weight, and to determine the appropriate screening criteria. Materials and Methods: Our study was designed as a retrospective single-center study. The files of 425 infants who were under ≤32-34 weeks of age and who were screened for ROP between 2017 and 2021 in Ankara University Faculty of Medicine Neonatal Intensive Care Unit were evaluated, and ROP examination results with risk factors were recorded. Patients were grouped according to whether they developed ROP or not. The factors that may be associated with ROP were evaluated between groups as belonging to the prenatal, natal, postnatal stage. Multivariate logistic regression analysis was performed for the associated factors. Results: Of the 425 patients included in the study, 42% were female and 58% were male, with a mean gestational week (GH) of 30.71±2.54 weeks and a mean birth weight (BW) of 1550±550 g. ROP of any stage was detected in 90 infants (21.2%) and ROP was not observed in 335 infants (78.8%). The mean GH of the infants with ROP was 28.3±2.4 weeks and the mean DA was 1133±382 g. Of the 90 patients who developed ROP, 90% was under 32 weeks and 10% was between 32 and 34 weeks. Of the 90 patients who developed ROP, 77 (85.5%) had a BW of less than 1500 g and 13 (14.5%) had a BW of more than 1500 g.