A lifetime decicated to the Republic: Hasene Ilgaz with her works, activities and thoughts
Cumhuriyet'e adanmış bir ömür: Eserleri, faaliyetleri ve düşünceleriyle Hasene Ilgaz
  1. Tez No: 840553
  2. Yazar: FATMA SAMİME İNCEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN MÜDERRİSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Biyografi, Erken Cumhuriyet Dönemi, Cumhuriyet Kadını, Kadın Parlamenterler, Hayırseverlik, Biography, Early Republican Period, Republican Woman, Women Parliamentarians, Philanthropy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İçine doğduğumuz şartlar ve dönem yaşamöykümüzü şekillendirir şüphesiz. Dolayısıyla biyografik çalışmalar, bize yalnız bir yaşam öyküsünü anlatmakla kalmaz. Aynı zamanda bir dönemin hikayesini de anlatır. Tarihin dönüm noktalarında yaşanan öylesi hayatlar vardır ki bir yaşam öyküsü olmanın ötesinde dönemine dair çok şey söyler bize. Bu tez, böylesi bir dönemde yaşamış, eserleri ve faaliyetleriyle yaşadığı döneme ışık tutan Hasene Ilgaz'ın hayatı üzerinden, erken Cumhuriyet döneminde, Cumhuriyet'in kurucu elitinin idealize ettiği Türk kadın kimliğine odaklanmaktadır. Cumhuriyet Türkiye'sinin kurucu ilke ve ideallerinin şekillendirdiği bu kadın kimlikleri, aynı zamanda yakın dönem Türk Tarihi çalışmalarına yeni bir perspektifle bakmayı mümkün kılmaktadır. Zira Türk kadınları, Tanzimatla başlayıp, II. Meşrutiyetle ivme kazanan, Cumhuriyet ile çağdaş bir niteliğe bürünen Türk Modernleşme tecrübesinin bir parçasıdır. Erken Cumhuriyet döneminin bu özel kadınlarının hayatları gün yüzüne çıktıkça yakın dönem tarihimize çok değerli katkılar sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, the circumstances and the period we are born into shape our biography. Therefore, biographical works do not only tell us the story of a life. They also tell the story of an era. There are such lives lived at turning points in history that tell us a lot about the period beyond being a biography. This thesis focuses on the Turkish female identity idealized by the founding elite of the Republic in the early Republican period through the life of Hasene Ilgaz, who lived in such a period and whose works and activities shed light on the period she lived in. These women's identities, shaped by the founding principles and ideals of Republican Turkey, also make it possible to look at recent Turkish history studies from a new perspective. This is because Turkish women are part of the Turkish Modernization experience, which began with the Tanzimat, gained momentum with the Second Constitutional Period, and took on a contemporary character with the Republic. As the lives of these special women of the early Republican period come to light, they will make valuable contributions to our recent history. This thesis aims to make such a contribution to the literature in the case of Hasene Ilgaz.