The role of creative leadership effectiveness in crisis management in multinational firms: A field study in Istanbul
Çok uluslu firmalarda kriz yönetiminde yaratıcı liderlik etkinliğinin rolü: İstanbul'da bir saha çalışması
  1. Tez No: 840611
  2. Yazar: ADNAN HASSAN MOHAMMED AL-HALMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİH ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Yaratıcı Liderlik, Kriz Yönetimi, Yaratıcılık, Kriz, Çok Uluslu Şirketler, Kuruluş, leadership, Creative Leadership, Crisis Management, Creativity, Crisis, Multinational Firms, Corporation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, çok uluslu şirketler içinde yaratıcı liderlik etkinliğinin kriz yönetimindeki rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, yaratıcı liderliğin etkinliğini değerlendirmek, kriz yönetiminin etkinliğini göstermek ve çok uluslu şirketler içinde kriz yönetimini artırmada problem duyarlılığı, girişimcilik, azim ve yaratıcılık gibi yaratıcı liderlik özelliklerinin rolünü belirlemek de dahil olmak üzere çeşitli hedefleri gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, çalışma çok uluslu şirketlerin İstanbul'da faaliyet gösterenlerini seçmiştir. Çalışmanın metodolojisi, amaçlarına ulaşmak için nicel bir yaklaşım kullanmakta ve betimsel-analitik bir tarza sahiptir. Çalışmanın örneklemini, İstanbul'da faaliyet gösteren tüm çok uluslu şirketler oluşturmakta olup, veri toplama aracı olarak bir anket kullanılmıştır. Bir anket, hedef kitlenin çevrimiçi olarak rastgele dağıtılmasına ve 150 gerçek anketin, 57'sinin çevrimiçi olarak toplanmasına ve 87'sinin yanıtlayıcılardan geri alınmasına yol açtı. Çalışmanın İstanbul'daki çok uluslu şirketler bağlamındaki bulguları, yaratıcı liderliğin boyutları olan problem duyarlılığı, girişimcilik, azim ve yaratıcılıkta dikkate değer düzeylerde etkinlik gösterdiğini ortaya koymaktadır, etkinlik oranları problem duyarlılığı için özellikle %84, girişimcilik için %83, azim için %85 ve yaratıcılık için %85. Ayrıca, çalışma bu organizasyonlardaki kriz yönetiminin etkinliğini %84'lük bir oranla vurgulamaktadır. İstatistiksel analiz ayrıca her yaratıcı liderlik boyutunun kriz yönetimini etkilemedeki önemli rolünü ortaya koymaktadır, yaratıcılık ve girişimcilik istatistiksel olarak anlamlıdır ve kriz yönetimine olumlu bir etkisi vardır, problem duyarlılığı ve azim ise kriz yönetimi için anlamlı değildir. Sonuç olarak, çalışma İstanbul'da faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerde çalışanların ve liderlerin yaratıcı liderlik ve kriz yönetimi yetkinliklerini geliştirmek için açık bir organizasyonel vizyonun, problem önceden tahmini, çalışan girişimlerinin ve yeniliğin teşvik edilmesi, yaratıcılık için uygun bir ortamın oluşturulması, proaktif kriz tahmini ve azaltımı, eğitim ve çalışanlara yaratıcı liderlik ve kriz yönetimi yetkinliklerini artırmak için eğitim fırsatlarının sağlanması konusunda önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess the role of creative leadership effectiveness on crisis management within multinational firms. It seeks to accomplish several objectives, including evaluating the effectiveness of creative leadership, demonstrating the efficacy of crisis management, and identifying the role of creative leadership attributes such as problem sensitivity, initiative, perseverance, and creativity in enhancing crisis management within multinational companies. Additionally, the study intends to provide recommendations for enhancing creative leadership and crisis management practices in the context of multinational firms. The study has chosen the multinational firms operating in Istanbul exclusively. The study methodology employs quantitative approach, to pursue the aims of the study, with descriptive-analytical style. The study sample is all the multinational firms working in Istanbul, a questionnaire was used as the tool for collecting data. A questionnaire was distributed randomly to the targeted population online and 150 actual questionnaires, 57 were collected online and 87 were collected back from respondents. The study's findings in the context of multinational companies in Istanbul reveal notable levels of effectiveness in the dimensions of creative leadership, specifically sensitivity to problems, initiatives, perseverance, and creativity, with effectiveness rates ranging from 83% to 85%, specifically sensitivity to problems 84%, initiative showed 83%, perseverance 85%, and creativity with approval rate of 85%. Furthermore, the study underscores the effectiveness of crisis management in these organizations, with an effectiveness rate of 84%. Statistical analysis also establishes a significant role for each dimension of creative leadership in influencing crisis management, it showed that creativity and initiative are statistically significant and have positive impact on crisis management while sensitivity to problems and perseverance are not significant to crisis management. Consequently, the study recommends the cultivation of clear organizational vision and problem anticipation, encouragement of employee initiatives and innovation, promotion of a conducive environment for creativity, proactive crisis forecasting and mitigation, training, and the provision of educational opportunities to enhance creative leadership and crisis management competencies among employees and leaders in multinational firms operating in Istanbul.