Preterm erken membran rüptürü olgularının perinatal ve neonatal sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of perinatal and neonatal outcomes of preterm early membrane rupture cases
- Tez No: 841068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN ACAR ŞİRİNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm erken membran rüptürü, RDS, TTN, NEC, İVH, Preterm premature rupture of membranes, RDS, TTN, NEC, IVH
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Preterm erken membran rüptürü (PPROM) ciddi maternal, neonatal ve perinatal komplikasyonlara neden olabilen, bilinen birden çok risk faktörü olması rağmen nedeni tam olarak belirlenememiş olan, preterm doğumların en sık sebeplerinden biridir. Amaç: Preterm erken membran rüptürü olgularının perinatal ve neonatal sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Preterm erken membran rüptürü tanısı alan 24-37 gebelik haftaları arasında olan 99 kadın çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan kadınlara ait bilgiler retrospektif olarak hastane kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Çalışmamızda 24-33+6 gebelik haftalarındaki gebelerde 34-37 gebelik haftalarındaki gebelere kıyasla gravida, sezaryen (C/S) ile doğum oranı, lökosit, nötrofil, c-reaktif protein (CRP) değerleri yüksek bulunmuştur. 24-33+6 gebelik haftalarında doğan bebeklerde 34-37 gebelik haftalarında doğanlara kıyasla yenidoğan yoğun bakımında kalış süresi, yenidoğanın solunum sıkıntısı sendromu (RDS), neonatal sepsis, neonatal ölüm oranı yüksek ve doğum kilosu, 1.ve 5. dk Apgar skorları düşüktür. 34. gebelik haftasından önce doğumu gerçekleşen betametazon yapılan ve yapılmayan hastalar arasında yoğun bakım ünitesinde kalma süresi, neonatal ex, neonatal sepsis, doğum kiloları, yenidoğanın geçici takipnesi (TTN), kolestaz, nefropati, intraventriküler kanama (İVH), 1. ve 5. dakika Apgar skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır fakat betametazon yapılan hastalarda RDS varlığı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p: 0,047). 34-37. gebelik haftasında doğumu gerçekleşen betametazon yapılan ve betametazon yapılmayan hastalar arasında yoğun bakım ünitesinde kalma süresi, neonatal ex, neonatal sepsis, doğum kiloları, TTN, RDS, kolestaz, nefropati, İVH, 1. dakika Apgar skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat betametazon yapılan 34-37 gebelik haftasında doğumu gerçekleşen hastalarda 5. dk Apgar skoru istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p: 0,038). Sonuç: PPROM' lu 24-33+6 gebelik haftasındaki gebelerde 34-37 gebelik haftasındaki gebelere kıyasla gravida, C/S ile doğum oranı, lökosit, nötrofil, c-reaktif protein (CRP) değerleri yüksektir. 24-33+6 gebelik haftasında 34-37 gebelik haftasına kıyasla yenidoğan yoğum bakım kalış süresi, RDS, neonatal sepsis, neonatal ölüm oranı yüksektir ve doğum kilosu, 1.ve 5. dk Apgar skoru düşüktür. Gebelik haftası arttıkça neonatal olumsuz sonuçlar azalmaktadır. 24-33+6 gebelik haftasında antenatal kortikosteroid tedavisi uygulanan hastalarda doğum kilosu kortikosteroid tedavisi almayanlara göre düşüktür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Preterm premature rupture of membranes (PPROM) is one of the most common causes of preterm labor, which can lead to serious maternal, neonatal and perinatal complications. Although there are multiple known risk factors, the exact cause has not been determined. Aim: It is aimed to evaluate the perinatal and neonatal outcomes of preterm premature rupture of membranes cases. Material and Method: A total of 99 women between 24-37 weeks of gestation who were diagnosed with preterm premature rupture of membranes were included in the study. Information about the women who participated in the study was obtained retrospectively from hospital records. Results: In our study, neonatal intensive care unit length of stay, RDS, neonatal sepsis, neonatal mortality rate, C/S delivery rate, leukocyte, neutrophil, c-reactive protein (CRP) values were higher and birth weight, 1st and 5th minute Apgar score were lower at 24-33+6 weeks of gestation compared to 34-37 weeks of gestation. Before 34 weeks of gestation, there was no statistically significant difference between betamethasone-treated and non-treated patients in terms of length of stay in the intensive care unit, neonatal death, neonatal sepsis, birth weight, TTN, cholestasis, nephropathy, IVH, 1st and 5th minute Apgar score. However, the presence of RDS was found to be statistically significantly higher in betamethasone-treated patients (p: 0,047). There was no statistically significant difference between betamethasone-treated and non-betamethasone-treated patients delivered at 34-37 weeks of gestation in terms of length of stay in the intensive care unit, neonatal ex, neonatal sepsis, birth weight, TTN, RDS, cholestasis, nephropathy, IVH, 1st minute Apgar score. However, the 5th minute Apgar score was found to be statistically significantly higher in patients delivered at 34-37 weeks of gestation who received betamethasone (p: 0,038). Conclusion: Pregnant women with PPROM at 24-33+6 weeks of gestation have higher gravida, C/S delivery rate, leukocyte, neutrophil, c-reactive protein (CRP) values compared to pregnant women at 34-37 weeks of gestation. At 24-33+6 weeks of gestation, compared to 34-37 weeks of gestation, neonatal intensive care unit length of stay, RDS, neonatal sepsis and neonatal mortality rates are higher and birth weight, 1st and 5th minute Apgar scores are lower. Adverse neonatal outcomes decrease with increasing gestational age. Patients who received antenatal corticosteroid treatment at 24-33+6 weeks of gestation had a lower birth weight than those who did not receive corticosteroid treatment.