Anagyrus pseudococci (girault) ve Coccidoxenoides perminutus Girault (Hymenoptera: Encyrtidae)'un Planococcus ficus (signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) üzerindeki işlevsel tepkisi
The functıonal response of anagyrus pseudococci (gırault) and Coccidoxenoides perminutus Gırault (Hymenoptera: Encyrtidae) on Planococcus ficus (sıgnoret) (Hemiptera: Pseudococcidae)
- Tez No: 841533
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anagyrus pseudococci, Coccidoxenoides perminutus, Elde etme süresi, İşlevsel tepki, Planococcus ficus, Saldırı oranı, Anagyrus pseudococci, Coccidoxenoides perminutus, Handling time, Functional response, Planococcus ficus, Attack rate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Anagyrus pseudococci (Girault) ve Coccidoxenoides perminutus Girault (Hymenoptera: Encyrtidae)'un, önemli bir bağ zararlısı olan asma unlubiti Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) üzerindeki işlevsel tepkileri araştırılmıştır. Denemeler, farklı sıcaklıklarda (20, 25 ve 30 °C), %60±10 bağıl nem ve uzun gün ışığı (16:8) fotoperiyoduna sahip iklim kabinlerinde yürütülmüştür. Denemelerde, P. ficus'un farklı yoğunlukları (2, 5, 10, 20, 30, 40, 50 ve 60) A. pseudococci ve C. perminutus'a parazitlemesi için sunulmuş ve parazitoitlerin işlevsel tepkileri belirlenmiştir. A. pseudococci unlubitin farklı yoğunluklarına karşı 20 °C'de Holling'in Tip III, 25 ve 30 °C'de Holling'in Tip II işlevsel tepki tiplerini sergilemiştir. A. pseudococci'nin 20, 25 ve 30 °C'deki saldırı oranı (α) değerleri sırasıyla 0,00202, 0,0215 ve 0,0239 olarak bulunmuştur. Aynı sıcaklıklardaki yakalama süresi (Th) sırasıyla 1,5748, 0,7206 ve 0,6392 saat olarak hesaplanmıştır. C. perminutus ise, 20, 25 ve 30 °C'de unlubitin farklı yoğunluklarına karşı Holling'in Tip II işlevsel tepkisini göstermiştir. 20, 25 ve 30 °C sıcaklıklardaki C. perminutus'un saldırı oranı (α) değerleri sırasıyla 0,0261, 0,0244 ve 0,0308 olarak bulunmuştur. Aynı sıcaklıklardaki yakalama süresi (Th) sırasıyla 0,4884, 0,3757 ve 0,6325 saat olarak hesaplanmıştır. Bu bulgular, gelecekteki biyolojik mücadele programları için değerli bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to investigate the functional responses exhibited by Anagyrus pseudococci (Girault) and Coccidoxenoides perminutus Girault (Hymenoptera: Encyrtidae) concerning the vine mealybug Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae), a prominent pest of grapevines. The experiments were conducted in climate chambers with different temperatures (20, 25, and 30 °C), 60% ± 10 relative humidity, and a long day photoperiod (16:8). In the experiments, various densities (2, 5, 10, 20, 30, 40, 50, and 60) of P. ficus were presented for parasitization by A. pseudococci and C. perminutus, and the functional responses of parasitoids were determined. A. pseudococci exhibited Holling's Type III functional response at 20 °C and Holling's Type II at 25 and 30 °C to different densities of P. ficus. The attack rate (α) values of A. pseudococci at 20, 25, and 30 °C were 0.00202, 0.0215, and 0.0239, respectively. The handling time (Th) at the same temperatures was calculated as 1.5748, 0.7206, and 0.6392 hours, respectively. C. perminutus, on the other hand, showed Holling's Type II functional response at 20, 25, and 30 °C to different densities of mealybugs. The attack rate (α) values of C. perminutus at 20, 25, and 30 °C were found to be 0.0261, 0.0244, and 0.0308, respectively. The handling time (Th) at the same temperatures was calculated as 0.4884, 0.3757, and 0.6325 hours, respectively. These findings provide valuable information for future biological control programs.