Emtia piyasaları ile borsalar arasındaki ilişki: Yeşil finansal endeksler üzerine bir araştırma
The relationship between commodity and stock markets: A research on green financial indices
  1. Tez No: 841656
  2. Yazar: FATMA GÜL SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİFE ÖZDEMİR HÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Emtia Piyasaları, Yeşil Finansal Endeksler, Dinamik Bağlantılık İlişkisi, TVP-VAR Analizi, Commodity markets, Green Financial Indices, Dynamic Connectedness, TVP-VAR Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Emtialar günlük hayatta hammadde olarak üretimde, sanayide kullanılabildiği gibi gümüş, bakır vb. bazı emtialar yenilenebilir enerji üretiminde de kullanılabilmektedir. Bununla birlikte petrol ve doğalgaz gibi fosil kaynakların fiyatları ile yenilenebilir enerji üretimi ve yatırımları arasında da bir ilişki bulunmaktadır. Bu anlamda hem birer emtia özelliğine sahip hem de birer yatırım aracı olarak kullanılan emtialar ile yeşil finansal endeksler arasındaki volatilite yayılım ilişkisinin araştırılması oldukça önemli olmaktadır. Bu çalışmada kıymetli metalleri temsilen seçilen altın, gümüş ve enerji emtialarını temsilen seçilen ham petrol, doğalgaz ile yeşil finansal endeksleri temsilen seçilen S&P Küresel Temiz Enerji Endeksi ve S&P Yeşil Tahvil Endeksi arasındaki dinamik bağlantılılık ilişkisi 04.01.2015-05.05.2023 dönemine ait veriler Zamanla Değişen Parametreli Vektör Otoregresyon (Time Varying Parameter/TVP-VAR modeli ile analiz edilerek araştırılmaktadır. Yapılan analizler sonucunda ham petrol ve S&P Yeşil Tahvil Endeksi'nin volatiliteyi yayan; altın, gümüş ve S&P Küresel Temiz Enerji Endeksi'nin ise volatiliteyi alan değişkenler olduğu belirlenmiştir. Ham petrol fiyatlarında ortaya çıkan bir fiyat hareketinin S&P Küresel Temiz Enerji Endeksi ve S&P Yeşil Tahvil Endeksi'nin fiyat oluşumları üzerinde etkili olduğu söylenebilmektedir. Ayrıca S&P Küresel Temiz Enerji Endeksi ve S&P Yeşil Tahvil Endeksi'nden altın ve gümüşe doğru bir volatilite yayılımı olduğu gözlemlenmektedir. Bunlara ek olarak emtialar ile S&P Küresel Temiz Enerji Endeksi ve S&P Yeşil Tahvil Endeksi arasındaki dinamik bağlantılılık ilişkisinin belirsizlik ve istikrarsızlık dönemlerinde arttığı ve böyle dönemlerde bu değişkenlerin portföylerde birlikte yer almaması gerektiği; belirsizliğin azaldığı dönemlerde ise bu varlıkların portföylerde birlikte kullanılabileceği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Commodities can be used in manufacturing and industry as raw materials in daily life, and some commodities such as silver, copper, etc. can also be used in renewable energy production. In addition, there is a relationship between the prices of fossil resources such as oil and natural gas and renewable energy production and investment. In this sense, it is very important to investigate the volatility spillover relationship between commodities, which are both commodities and used as investment instruments, and green financial indices. This paper examines the dynamic connectedness between gold, silver, selected to represent precious metals; crude oil, natural gas, selected to represent energy commodities; the S&P Global Clean Energy Index and the S&P Green Bond Index selected to represent green financial indices by analysing data for the period 04.01.2015-05.05.2023 using the Time Varying Parameter Vector Autoregression (TVP-VAR) model. The results of the analyses show that crude oil and the S&P Green Bond Index are volatility transmitters while gold, silver and the S&P Global Clean Energy Index are volatility receivers. It can be said that a movement in the price of crude oil has an impact on the price formation of the S&P Global Clean Energy Index and the S&P Green Bond Index. It is also observed that there is a volatility spillover from the S&P Global Clean Energy Index and the S&P Green Bond Index to gold and silver. In addition, it can be said that the dynamic connectedness between commodities and the S&P Global Clean Energy Index and the S&P Green Bond Index increases during periods of uncertainty and instability, and that these variables should not be included together in portfolios during such periods, whereas these assets can be used together in portfolios during periods of reduced uncertainty.