Fetal aritmi tanılı hastaların prenatal vepostnatal takip, tedavi ve prognozunundeğerlendirilmesi
Evaluation of the prenatal and postnatal follow-up, treatment and prognosis of patients diagnosed with fetal arrhythmia
  1. Tez No: 842010
  2. Yazar: CANER CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENEM ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal aritmi, fetal taĢikardi, fetal bradikardi, irregüler ritim, Fetal arrhythmia, fetal tachycardia, fetal bradycardia, irregular rhythm
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Fetal aritmiler hem prenatal hem de postnatal mortalite ve morbiditenin önemli bir sebebidir. Fetal aritmilerin bir kısmı spontan gerilerken; bir kısmında ek tetkik ve tedavi ihtiyacı olabilmektedir. Ayrıca, fetal aritmi hastalarının bir kısmına ek kardiyak anomaliler eĢlik etmektedir. Hastaların erken tanı alması, doğum sonrası tedavi ve takip planlaması açısından elzemdir. Bu aritmilerin önemli bir kısmı benign karakterdedir. Bu grubun iyi ayırt edilmesi hasta yakınlarında gereksiz endiĢe oluĢmasını engeller. Ayrıca sağlık sisteminde gereksiz zaman ve ekonomik kayıpların önlenmesi açısından da önem taĢımaktadır. GeliĢmekte olan ülkelerde, fetal aritminin prenatal takibi ve postnatal sonuçları hakkında yapılan çalıĢmalar ve bu konudaki veriler sınırlı olup; önceki çalıĢmalar risk faktörlerinin belirlenmesi ve prenatal takip/tedavi süreçleri ile ilgili veriler içermektedir. AraĢtırmamızın amacı, intrauterin dönemde tanı alan fetal aritmi hastalarının prenatal ve postnatal takip, tedavi ve prognozunun belirlenmesi ve eĢlik eden kardiyak anomalilerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: ÇalıĢmamız retrospektif, tanımlayıcı, iki merkezli bir çalıĢmadır. ÇalıĢmaya Ocak 2020- Haziran 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim AraĢtırma Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji departmanlarına yönlendirilen riskli gebeliklerdeki fetal aritmi saptanan 40 hasta dahil edilmiĢtir. Prenatal ve postnatal veriler, retrospektif olarak bilgi iĢlem sistemleri üzerinden taranmıĢtır. ÇalıĢmada kontrol grubu kullanılmamıĢtır. Bulgular: Toplam 40 hastalık çalıĢmamızda 25 (%62,5) irregüler ritim, 12 (%30) fetal taĢikardi ve 3 (%7,5) fetal bradikardi vakası saptandı. Hastaların 17'si (%42,5) erkek, 23'ü (%57,5) kızdı. Doğumda gebelik haftası ortalama (SD) 37,5 (1,9) olup; anne gebelik yaĢı ortalama (SD) 29,5 (4.8) idi. Hastaların %87,5'i (n:35) AGA olarak değerlendirildi. LGA %10 (n:4), SGA ise %2,5 (n:1) sıklıkta görüldü. Popülasyonda mortalite izlenmedi. Hastalarda en sık saptanan fetal aritmi türü SVE (n:21, %50,0) idi. Prenatal yapısal kardiyak anomali saptanan hasta sayısı 3 (%7,5) viii idi. Tüm popülasyonda 5 hastaya (%12,5) tedavi baĢlanmıĢtı. Prenatal tedavi baĢlanan hastalardan 2 tanesi ayırt edilemeyen fetal taĢikardi, 1 tanesi SVT, 1 tanesi atriyal flutter ve 1 tanesi de SVE tanılıydı. Postnatal kardiyak anomali saptanan hasta sayısı ise 22 (%55) idi. 12 hastada saptanan patent duktus arteriozus (PDA), tüm hasta popülasyonu içerisinde %30 sıklık ile en sık eĢlik eden anomaliydi. Fetal taĢikardili hastalarda, diğer tanı gruplarına kıyasla, prenatal spontan düzelme olasılığı anlamlı derecede düĢükken (Ki kare=4,045; p=0,044), prenatal tedavi alma yüzdesi anlamlı derecede yüksekti (p=0,022). Sonuç: Fetal aritmilerin büyük bir kısmı intrauterin dönemde spontan gerilerken az bir kısmında fetal dönemde tedavi gerekmektedir. Ciddi kardiyak anomaliler nadiren eĢlik etmektedir. Prematürite ve SGA gibi durumlar nadir görülmekte, doğumda kardiyak fonksiyonlar korunabilmektedir. Fetal aritmilerin büyük kısmı benign karakterde olup yakın takip ve gerekli durumlarda tedavi ile bu hasta grubunda mortalite önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Fetal arrhythmias are an important cause of both prenatal and postnatal mortality and morbidity. While some fetal arrhythmias regress spontaneously, some require additional diagnostic tools and treatment. Some patients with fetal arrhythmia are accompanied by additional structural cardiac anomalies. Early diagnosis of patients is essential for planned progress in terms of postnatal treatment and followup. However, a significant portion of these arrhythmias are benign. Good differentiation of this group prevents unnecessary anxiety in the patient's relatives. It is also important for the healthcare system to prevent unnecessary time and economic losses. Studies and data on prenatal follow-up and postnatal outcomes of fetal arrhythmia in developing countries are limited, and previous studies contain data on the determination of risk factors and prenatal follow-up/treatment processes. The aim of our research is to determine the prenatal and postnatal follow-up, treatment and prognosis of fetal arrhythmia patients diagnosed in the intrauterine period and to evaluate the accompanying cardiac anomalies. Materials and Methods: Our study is a retrospective, descriptive, two-center study. Risky patients referred to the Pediatric Cardiology departments of Health Sciences University, Dr Sami Ulus Gynecology, Child Health and Diseases Training and Research Hospital and Health Sciences University Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital between January 2020 and June 2022. 40 patients with fetal arrhythmia during pregnancy were included. Prenatal and postnatal data were scanned retrospectively through information technology systems. No control group was used in the study. Results: In our study of 40 patients, 25 (62.5%) irregular rhythm, 12 (30%) fetal tachycardia and 3 (7.5%) fetal bradycardia cases were detected. 17 (42.5%) of the patients were male and 23 (57.5%) were female. The mean (SD) week of gestation at birth was 37.5 (1.9) and the mean (SD) maternal gestational age was 29.5 (4.8). 87.5% (n:35) of the patients were evaluated as AGA. SGA, 2.5% (n:1); LGA was seen with a frequency of 10% (n:4). No mortality was observed in the population. The most common type of fetal arrhythmia detected in the patients (n:21, x 50.0%) was SVE. The number of patients with prenatal cardiac anomalies was 3 (7.5%). Treatment was started in 5 patients (12.5%) in the entire population. Among the patients for whom prenatal treatment was initiated, 2 were diagnosed with fetal tachycardia, 1 with SVT, 1 with atrial flutter and 1 with SVE. The number of people with postnatal cardiac anomalies was 22 (55%). Patent ductus arteriosus, detected in 12 patients, was the most common accompanying anomaly with a frequency of 30% in the entire patient population. In the study group, the frequency of diagnoses other than fetal tachycardia was higher in those with prenatal spontaneous recovery (Chisquare = 4.045; p = 0.044), while the frequency of fetal tachycardia was higher in those with prenatal treatment (p = 0.022). Conclusion: While most fetal arrhythmias resolve spontaneously in the intrauterine period, a small number require treatment during the fetal period. Serious cardiac anomalies are rarely accompanied. Conditions such as prematurity and SGA appear to be rare, and cardiac functions can be preserved at birth. Most fetal arrhythmias are benign and mortality can be prevented in this patient group with close follow-up and treatment when necessary.