Mini implant ve utility ark kullanılarak yapılan alt keser intrüzyonu sonrası meydana gelen pulpa kan akım değişikliğinin Laser Doppler Flowmetry (LDF) ile değerlendirilmesi ve pulpal kan akımı değişimi ile apikal kök rezorpsiyonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of pulpal blood flow changes using Laser Doppler Flowmetry (LDF) after lower incisor intrusion using mini implant and utility arch and the evaluation of the relationship between pulpal blood flow changes and apical root resorption
- Tez No: 842240
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İRFAN KARADEDE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Intrüzyon, Laser Doppler Flowmetry (LDF), Konik, Intrusion, Laser Doppler Flowmetry (LDF), Cone-Beam Computed Tomography (CBCT), External Apical Root Resorption (EARR)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Kök rezorpsiyonu ortodontik tedavilerde sık karşılaşılan yan etkilerden biridir. Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) kullanılarak rezorpsiyon miktarı ile ilgili net bir değer elde edilebilmektedir. Ortodontik diş hareketi sırasında periodontal ligament ve pulpa kan akımında değişiklikler meydana gelir. İntrüzyon gibi basıncın köklerin apikal üçlüsünde yoğunlaştığı hareketlerde bu değişiklikler daha fazladır ve kök kısalmalarınna da neden olabilmektedir. Bu prospektif çalışma iki farklı yöntem ile yapılan mandibular kesici diş intrüzyonunun pulpa canlılığı üzerindeki etkilerini Laser Doppler Flowmetry (LDF) yöntemi ile değerlendirip, KIBT görüntüleri kullanılarak elde edilen kök rezorpsiyonu verileri ile karşılaştırarak pulpa kan akımı ve kök rezorpsiyonu miktarı arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Bu çalışmada 29 hasta 3 gruba ayrılmıştır. İlk grupta mini vida desteği ile alt keser intrüzyonu, 2. grupta ise utility ark kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İntrüze edilen dişler işlemden önce ve intrüzyon sürecinde sekiz defa olacak şekilde LDF ölçümü yapılmıştır. Dört mandibular keser dişin hacimi intrüzyondan önce ve intrüzyon tamamlanınca KIBT görüntüleri ve Mimics yazılımı kullanılarak hesaplanmıştır. Bulgular: LDF ölçümleri değerlendirildiğinde 3. günde kontrol grubu değerleri utility ark değerlerinden yüksek (P=0,026) bulunmuştur. Pulpa kan akımı değerleri 3 hafta sonra utility ark grubunda minivida ve kontrol grubu ile kıyaslandığında daha düşük (P=0,007) bulunmuştur. 4 hafta sonra utility ark değerleri minivida değerlerinden düşük (P=0,010) bulunmuştur. Kök haciminde gruplar arası karşılaştırmalara göre ilk ölçüm ve son ölçümlerde grupların toplam değerleri arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır. Grup içi karşılaştırmalara göre Utility ark ve minivida gruplarının son ölçüm değerleri ilk ölçümlerden istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,017; p=0,025). Fark değerlere göre gruplardaki azalma miktarları istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Sonuçlar: KIBT kullanılarak dört mandibular keser dişin hacimleri 3 boyutlu olarak hesaplanmış ve gruplar arasında benzer miktarlarda anlamlı rezorpsiyon bulunmuştur. Hacimsel ölçümler değerlendirildiğinde madde kaybı miktarı her iki grupta %10'dan küçük bulunmuştur. Pulpa kan akımı değerleri çalışma süresince değişiklik göstermekle birlikte ilk ve son değerler birbirine yakın bulunmuştur. Pulpa kan akımının LDF gibi non invaziv yöntemler ile ölçülebilmesi ortodontik tedaviyi ve uzun dönem başarısını olumlu yönde etkileyebilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Root resorption is a common side effect of orthodontic treatment. Cone Beam Computed Tomography (CBCT) can be used to obtain a precise value of the amount of root resorption. During orthodontic tooth movement, changes in periodontal ligament and pulp blood flow occur. These changes are greater in movements such as intrusion, where the pressure is concentrated in the apical third of the roots and may cause root shortening. This prospective study aimed to evaluate the relationship between pulp blood flow and the amount of root resorption by evaluating the effects of mandibular incisor intrusion on pulp vitality with the Laser Doppler Flowmetry (LDF) method and comparing it with root resorption data obtained using CBCT images. Methods: In this study, 29 patients were divided into 3 groups. In the first group, lower incisor intrusion was performed with mini screw support and in the second group, utility arch was used. LDF measurements of the intruded teeth were performed before the procedure and at regular intervals after the intrusion was performed, with a total of 8 periods. The volumes of the four mandibular incisors were calculated using CBCT images and Mimics software before the intrusion started and after the planned intrusion was completed. Results: When LDF measurements were evaluated, the control group values were higher (P=0.026) than the utility arch values at day 3. Pulp blood flow values were lower (P=0.007) in the utility arch group compared to the miniscrew and control group after 3 weeks. After 4 weeks, utility arch values were lower (P=0.010) than miniscrew values. According to intergroup comparisons in root volume, there was no statistical difference between the total values of the groups in the first and last measurements. According to intra-group comparisons, the last measurement values of Utility arch and miniscrew groups were statistically significant compared to the first measurements (p=0.017; p=0.025). The amount of reduction in the groups was not statistically significant. Conclusion: The volumes of four mandibular incisors were calculated in 3D using CBCT images and Mimics software and similar amounts of significant resorption were found between the groups. When volumetric measurements were evaluated, the amount of material loss was less than 10% in both groups. Although pulp blood flow values varied during the study, the initial and final values were found to be close to each other. Measurement of pulp blood flow with non-invasive methods such as LDF may positively affect orthodontic treatment and long-term success.