Endometrium kanseri hastalarında HOTAIR ve miR-646'nın serum düzeylerinin tanısal ve prognostik öneminin araştırılması
The Examined of HOTAIR and miR-646´s Serum Levels Remark for Diagnostic and Prognostic of Endometrium Cancer Patients
- Tez No: 842444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. FATİH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: endometrium kanseri, miRNA, lncRNA, ncRNA, miR-646, HOTAIR, endometrial cancer, miRNA, lncRNA, ncRNA, miR-646, HOTAIR
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kanserlerin erken tanısı, prognozun belirlenmesi ve takibi bu hastalıkların yönetilmesi ve hastaların sağlıklarına kavuşturulmaları açısından hayati öneme sahiptir. Bu amaçla sağlık çalışanlarına klinik bilgi ve öngörü sağlayacak biyobelirteçlerin tespit edilmesi önem kazanmaktadır. Endometrium kanserinin tanı ve takibi için kullanımda olan bir biyobelirteç ise bulunmamaktadır. HOTAIR, endometrium kanseri ile ilişkisi göz önüne alındığında aday bir biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. Ancak HOTAIR ve endometrium kanseri arasındaki ilişki doku düzeyinde gösterilmiş olmasına karşın bu ilişki serum düzeyinde araştırılmamıştır. Bu nedenle çalışmamızda HOTAIR'in ve HOTAIR ile endometrium kanseri arasındaki ilişkinin bir aracı olarak görülen miR-646'in serum düzeyleri ile endometrium kanseri riski, hastalığa ilişkin klinik ve patolojik değişkenler ve prognoz arasındaki ilişki araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza İstanbul Üniversitesi Istanbul Tıp Fakültesi jinekoloji ve jinekolojik onkoloji polikliniklerinden takipli endometrium kanseri tanısı alan 71 hasta ve 62 sağlıklı kişi çalışmaya dahil edildi. qRT-PCR yöntemiyle lnc HOTAIR ve miR-646 ekspresyon düzeyleri ölçüldü. Elde edilen sonuçlar; ki-kare, Mann-Whitney U, spearman korelasyon, Kaplan Meier testleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında yaş, sigara kullanımı ve BMI açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Serum lncHOTAIR ekspresyon düzeyleri endometrium kanserli hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı olarak artmış bulundu. Oysa lncHOTAIR ve klinik parametreler arasında bir anlamlı bir ilişki bulunmadı. Serum miR-646 ekspresyon düzeyleri bakımından endometrium kanserli hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Serum miR-646 değerleri ile grade, nüks ve lenf nodu tutulumu arasında bir ilişki bulunmamasına rağmen ileri evre hastalarda erken evre hastalara kıyasla miR-646 eskpresyon düzeyleri anlamlı olarak düşük saptandı. Serum HOTAIR ile miR-646 düzeyleri arasında ve ayrıca bu parametrelerle CA125 düzeyleri arasındada anlamlı bir korelasyon bulunmadı. Sonuçlar: Bulgularımız hem HOTAIR hem de miR-646 ile EK arsında var olduğu bildirilmiş olan ilişkiyi farklı düzeylerde doğrulamaktadır. HOTAIR serum ekspresyon düzeylerinin hastalığın tanısı, miR-646 ekspresyon düzeylerinin ise evrelemesi açısından bir kullanım alanı olabileceği ancak performanslarının oldukça kısıtlı olduğu görülmüştür. Yeni çalışmalar, her iki ncRNA'nın EK hastalarının klinik tanı, takip ve prognozunu belirlemedeki rollerini belirlemede katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Early diagnosis, prognosis and follow-up of cancers are vital for the management of these diseases and the restoration of patients to health. For this purpose, it is important to identify biomarkers that will provide clinical information and prediction to healthcare professionals. There is no biomarker in use for the diagnosis and follow-up of endometrial cancer. HOTAIR stands out as a candidate biomarker considering its association with endometrial cancer. However, although the relationship between HOTAIR and endometrial cancer has been shown at the tissue level, this relationship has not been investigated at the serum level. Therefore, we investigated the relationship between serum levels of HOTAIR and miR-646, which is considered as a mediator of the relationship between HOTAIR and endometrial cancer, and the risk of endometrial cancer, clinical and pathological variables related to the disease and prognosis. Materials and Methods: Seventyone patients from the gynecology and gynecologic oncology outpatient clinics of Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine diagnosed with endometrial cancer and 62 healthy individuals were included in the study. lnc HOTAIR and miR-646 expression levels were measured by qRT-PCR method. The results were evaluated using chi-square, Mann-Whitney U, spearman correlation and Kaplan-Meier tests. Results: There was no significant difference between the patient and control groups in terms of age, smoking and BMI. Serum lncHOTAIR expression levels were statistically significantly increased in the endometrial cancer patient group compared to the control group. However, no significant correlation was found between lncHOTAIR and clinical parameters. There was no significant difference between endometrial cancer patients and the control group in terms of serum miR-646 expression levels. Although there was no correlation between serum miR-646 levels and grade, recurrence, and lymph node involvement, miR-646 expression levels were significantly lower in advanced-stage patients compared to early-stage patients. No significant correlation was found between serum HOTAIR and miR-646 levels, nor between these parameters and CA125 levels. Conclusions: Our findings confirm the reported association between both HOTAIR and miR-646 and EC at different levels. HOTAIR serum expression levels may be of use in the diagnosis and miR-646 expression levels in the staging of the disease, but their performance is quite limited. Further studies will contribute to the determination of the role of both ncRNAs in the clinical diagnosis, follow-up and prognosis of EC patients.