Pre–service EFL teachers' views regarding intercultural competence and culture teaching in foreign language education
İngilizce öğretmen adaylarının yabancı dil eğitiminde kültür öğretimi ve kültürlerarası yeterlik konusundaki görüşleri
  1. Tez No: 842748
  2. Yazar: ESRA SOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİN KAZAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce, Kültür, Kültür Öğretimi, Kültürlerarası Yeterlik, Öğretmen Eğitimi, English as a Foreign Language, Culture, Culture Teaching, Intercultural Competence, Teacher Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yirmi birinci yüzyıla gelindiğinde, dünya genelinde hüküm süren küreselleşmenin bir sonucu olarak, iş ve eğitim de dahil olmak üzere pek çok meslek dalında 'uluslararasılaşma' kavramı her zamankinden daha sık kullanılmaktadır. Seyahat, iş, evlilik veya mültecilik gibi çeşitli nedenlerle hareketliliğin artması ile birlikte, ülkeler ve farklı kültürler arasında eskisinden daha düzenli bir şekilde karşı karşıya gelen uluslararası diyaloglarda da artış yaşanmaktadır. Bir iletişim aracı olarak yabancı dil öğrenmek artık sosyal veya akademik bir sertifika almaktan daha hayati bir önem taşımaktadır. Dünya çapındaki bağlamların ve farklı kültürlerin daha sık karşı karşıya geldiği günümüz dünyasında, yabancı dil eğitimi alanında yabancı dilin yanı sıra başka kültürlerin de öğretilmesi kavramı önem kazanmıştır. Bu çalışma, İngilizce öğretmeni adaylarının yabancı dil eğitiminde kültürlerarası yeterlik ve kültür öğretimine ilişkin görüşlerini araştırmayı amaçlamaktadır. İngilizce konuşulan ülkelerin kültürüne aşinalıklarını ve yabancı dil öğretiminin hedefleri, İngilizce öğretimi bağlamında kültür öğretiminin hedefleri ve kültürlerarası dil eğitimi hakkındaki algılarını araştırmaktadır. Ayrıca sonuçlar ile yaş, cinsiyet, öğrenim yılı, kültür dersi alma ve yurt dışında bulunma gibi bir dizi değişken arasındaki ilişki de araştırılmıştır. Çalışma, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesi ve bir vakıf üniversitesinde öğrenim görmekte olan 228 yabancı dil öğretmeni adayının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ankete dayalı bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Sercu ve ark. tarafından oluşturulan orijinal anket. (2005) uyarlanarak, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, katılımcıların İngilizce konuşulan ülkelerin kültürüne oldukça aşina olduklarını ortaya koymuştur. Kültür öğretiminin öneminin farkında oldukları ve yabancı dil eğitimine entegrasyonu konusunda olumlu tutuma sahip oldukları görülmüştür. Ancak kültür öğretimini yabancı dil eğitiminin temel hedefi olarak görmemekte, dil öğretimini ön planda tutmaktadırlar. Katılımcılar kültür öğretiminin amacını öğrencileri yabancı kültürlerle tanıştırmak ve farklı kültürlere karşı empati duygusu geliştirmelerine yardımcı olmak olarak görmektedirler. Katılımcılar gelecekteki kariyerlerinde kültürlerarası becerileri öğretmeye isteklidirler, ancak zaman kısıtlaması olduğunda kültür öğretimindense dil öğretimine öncelik vereceklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların yabancı dil öğretimi ve kültür öğretimine ilişkin görüşleri üzerinde tüm değişkenlerden yalnızca“yurtdışında bulunma”nın etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
By the twenty-first century, as a result of the globalization that has reigned throughout the world, the term 'internationalization' is used more frequently than ever before in numerous professions, including business and education. With an increase in mobility for a variety of reasons such as travel, job, marriage, or as a refugee, there has been an increase in international dialogues across nations and different cultures coming across more regularly than previously. Learning a foreign language is now more vital as a tool of communication than obtaining a social or academic certification. In today's world, when worldwide contexts and diverse cultures collide more regularly, the notion of teaching other cultures in addition to a foreign language has grown in importance in the foreign language education field. This study aims to investigate the views of pre-service English language teachers about intercultural competence and culture teaching in foreign language education. It explores their familiarity with the culture of English-speaking countries and perceptions about the objectives of foreign language teaching, objectives of teaching culture in the English language teaching context, and intercultural language education. It also looked for a relationship between the results and several variables i.e., age, gender, year of study, taking a culture course, and being abroad. The study was conducted with the participation of 228 pre-service EFL teachers from a state university and a foundation university located in İstanbul. Survey-based research was used in the study. The original questionnaire created by Sercu et al. (2005) was adapted and utilized as the data collection tool. The results of the study have revealed that the participants are fairly familiar with the culture of English-speaking countries. They are found to be aware of the importance of culture teaching and have positive attitudes towards its integration into foreign language education. However, they do not see culture teaching as a primary objective of foreign language education, rather they prioritize language instruction. The participants see culture teaching as making students familiar with foreign cultures and helping them develop a sense of empathy towards different cultures. The participants are willing to teach intercultural skills in their prospective careers, However, they would prioritize language teaching over culture teaching when there are time constraints. Of all the variables only 'being abroad' is found to have an effect on the participants' views about foreign language teaching and culture teaching.