Yüksek moleküllü alkollerin sentez gazından üretimi için metal oksit katalizörlerinin hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 84279
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET BAYSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkol sentezi, metal oksit katalizörü, alcohol synthesis, metal oxide catalysts
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
I ÖZET Ülkemizde, zengin kömür kaynaklarından bol miktarda sentez gazının (H2+CO karışımı) üretilmesi mümkündür. Bu gazın değerli kimyasal ürünlere, bilhassa yüksek moleküllü alkollere (C1-C5 karışımı) dönüştürülmesi önem arzetmektedir. Sentez gazından elde edilen alkoller temiz ve çevre kirliliğini arttırmayan enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Bu amaçla yüksek moleküllü alkollerin üretimi için birlikte çöktürme metodu ile metal oksit (Cu/Co/Zr, Cu/Co/Zn/Al, Cu/Co/Zn/Al-Si) katalizörleri hazırlanmıştır. Bu katalizörler çeşitli fiziksel tekniklerle (BET, XRD vs.) karakterize edilmeye çalışılmıştır. Hazırlanan katalizörlerin yüksek yüzey alanına sahip olduğu tesbit edilmiştir. K4 katalizörünün yüzey alanı 336 m2/g olarak ölçülmüştür. Zr ve ticari Al-Si içeren katalizörlerin amorf yapıya sahip olduğu ve birlikte çöktürme metodu ile hazırlanan K5 katalizöründe ZnO fazının bulunduğu XRD difraktogramları ile tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT It is possible to produce large amounts of synthesis gas (H2+CO) from Turkey's abundant coal reserves. Conversion of synthesis gas especially to higher alcohols (G1-C5 alcohols) has great importance. Alcohols produced from synthesis gas may be used as clean energy source. For this purpose, various catalysts (Cu/Co/Zr, Cu/Co/Zn/Al, Cu/Co/Zn/Al-Si) for the synthesis of higher alcohols were prepared by the precipitation method. The catalysts were characterized by physical techniques such as BET surface area, XRD etc.. The catalysts were found to have high surface area. The surface area of K4 catalyst was 336 m2/g. Catalysts containing Zr and Al-Si were amorphous. Only the K5 catalyst exhibited ZnO crystalline structure on the XRD diffractogram.