Adrenomedullin, epinefrin, L-arginin ve soğuk stresi uygulamasının bazı sıçan dokularında etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 84280
  2. Yazar: ŞENGÜL BALLI YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenomedullin, Epinefiin, Soğuk Stresi, L-Arjinin, Tirozin Hidroksilaz, Adrenomedullin, Epinephrine, Cold stress, L-Arginine, Tyrosine hydroxylase
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
m ÖZET Adrenomedullin (AdM), epinefrin, soğuk stresi ve L-arjinin'in adrenal medulla, kalp ve hipotalamus dokularında tirozin hidroksilaz (TH) enzim aktivitesi ve total RNA seviyesi üzerine etkileri ile bu hayvanların serumlarında total protein, glukoz, kolesterol ve triglisreit miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. Adrenomedullin soğuk stresine maruz kalan sıçanlara uygulanmıştır. Ayrıca bu çalışma ile AdM'nin soğuk stresi uygulanmış sıçanlarda arterial kan basıncına etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmada, AdM uygulanan sıçanların dokularında TH enzim aktivitesinde ve total RNA miktarında belirgin bir azalma bulunurken epinefrin uygulamasında ise artış saptanmıştır. Soğuk stresi uygulama grubunda adrenal medullada total RNA miktarında azalma hariç diğer dokularda TH enzim aktivitesi ve total RNA seviyesinde artış saptanmıştır. L-Arjinin grubunda hipotalamusta TH aktivitesi hariç diğer dokularda enzim aktivitesinin ve total RNA seviyesinin arttığı saptanmıştır. Serumda total protein ve kolesterol miktarı tüm uygulama gruplarında azalırken glukoz ve trigliserit miktarı artış göstermiştir. AdM + soğuk stresi uygulama grubunda sıçanların arterial kan basıncında belirgin azalma saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effects of adrenomedullin (AdM), epinephrine, L-Arginine and cold stress have been investigated on tyrosine hydroxylase (TH) enzyme activity and the amount of total RNA in adrenal medulla, heart and hypothalamus and the amount of total protein, glucose, cholesterol and trigliseride in serum. AdM has been applied in cold exposed animals. Furthermore the effect of AdM on arterial blood pressure has been investigated. In this study, it was found that while there was a fair decrease in the activity of TH and in the amount of total RNA in tissues of AdM administrated rat, epinephrine caused somehow a reverse effect, decreasing the enzyme activity and the total RNA. Except a decrease in total RNA in adrenal medulla, in all other cold stress group tissues, an increase in TH enzyme activity and the amount of total RNA were observed. Similary, while there was a decrease in TH activity in hypothalamus in L- arginine group, other tissues showed increases in their TH activity and amounts of total RNA. Also all study groups showed a decrease in total serum protein and cholesterol and an increase in glucose and trygliseride. In AdM + cold stress study group, an important decrease was observed in artery blood pressure of rat.