Arendt'çi perspektiften Türkiye'de siyasal şiddet analizi: 2021 Boğaziçi eylemleri
Analysis of political violence in Turkey from an arendtian perspective: 2021 Boğaziçi actions
- Tez No: 842823
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ERCİNS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Siyasal Şiddet, Hannah Arendt, Boğaziçi Eylemleri, Violence, Political Violence, Hannah Arendt, Boğaziçi Actions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
“Arendt'çi Perspektiften Türkiye'de Siyasal Şiddet Analizi: 2021 Boğaziçi Eylemleri”adlı bu çalışmada önce siyasal şiddetin kavramsal açıklaması yapılmış, daha sonra şiddet üzerine önemli çalışmalar yapmış olan Hannah Arendt'in perspektifinden 2021 yılında Türkiye'de yaşanan Boğaziçi eylemlerinin analizi yapılmıştır. Söz konusu analiz ile yaşanan olayların boyutlarına dikkat çekilmiş, toplumda algılanma biçimini değerlendirilmiş ve eylemde uygulanan şiddetin etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın temel kavramı olan şiddet, öncelikle tanımsal ve türsel olarak açıklanmıştır. Böylece şiddetin, siyaset ve iktidar ile olan bağlantısı değerlendirilmiştir. Siyasal şiddetin boyutları ve türleri açıklanmış hangi durumların siyasal şiddet olarak belirlenebileceği incelenmiştir. Arendt'çi bakış açısıyla, Türkiye'de siyasal şiddet olgusu 2021 Boğaziçi eylemleri kapsamında irdelenmiştir. Bu tez çalışması, Boğaziçi eylemlerinin ortaya çıkış nedenlerini, etkilerini ve toplum tarafından algılanma biçimlerini, Arendt'in perspektiften açıklamayı amaçlamıştır. Eylemlerin amacını incelemek için öğrenci talepleri, siyasi faktörler, üniversite politikaları ve öğrencilerin motivasyonları gibi faktörler analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, çeşitli veri kaynaklarından elde edilen bilgilerle desteklenmiş ve literatür taraması ile bütünleştirilmiştir. Eylemlerde şiddet içeren davranışlar, güvenlik güçleri ile eylemciler arasındaki çatışmalar, manipülasyonlar ve eylemlerdeki konulara dair farklı algılanma biçimleri gibi unsurlar üzerinde durulmuştur. Bu tez, Türkiye'deki siyasal şiddet olaylarının incelenmesi bağlamında, Boğaziçi eylemlerini Arendt'çi bir bakış açısıyla ele alarak, analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu tercih, Arendt'in siyaset ve eylem kuramlarının, siyasal şiddet olaylarını anlama ve çözümleme konusunda sağlam bir teorik temel oluşturmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Analysis of Political Violence in Turkey from an Arendtian Perspective: 2021 Boğaziçi Actions”, firstly, a conceptual explanation of political violence was made, and then the Boğaziçi actions in Turkey in 2021 were analysed from the perspective of Hannah Arendt, who has made important studies on violence. With this analysis, it is aimed to draw attention to the dimensions of the events, to evaluate the way they are perceived in society and to reveal the effects of the violence applied in the action. Violence, which is the basic concept of the research, is firstly explained in terms of definition and type. Thus, the connection of violence with politics and power has been evaluated. The dimensions and types of political violence were explained and the situations that can be defined as political violence were analysed. From an Arendtian perspective, the phenomenon of political violence in Turkey is analysed in the context of the Boğaziçi actions of 2021. This thesis aims to explain the reasons for the emergence of the Boğaziçi actions, their effects and the way they are perceived by the society from Arendt's perspective. In order to examine the purpose of the actions, factors such as student demands, political factors, university policies and students' motivations were analysed. The research was supported by information obtained from various data sources and integrated with a literature review. Factors such as violent behaviour, conflicts between security forces and protesters, manipulations, and different perceptions of the issues in the actions have been focused on. This thesis aims to analyse the Boğaziçi actions from an Arendtian perspective in the context of examining political violence in Turkey. This preference stems from the fact that Arendt's theories of politics and action provide a solid theoretical basis for understanding and analysing incidents of political violence.