Servikal laminoplastide postoperatif kifozu nasıl engelleyebiliriz?
How can we prevent postoperative kyphosis in cervical laminoplasty?
- Tez No: 842955
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAMİL SUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Servikal, Laminoplasti, Kifoz, K çizgisi, Dizilim, Cervical, Laminoplasty, Kyphosis, K line, Alignment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Çalışma tipi: Retrospektif vaka serisi Giriş ve Amaç: Çoklu seviye servikal dar kanal tedavisi için giderek daha popüler bir yöntem haline gelen laminoplastide, geç postoperatif problemlerle yakından ilişkili olan kifotik deformite omuriliğin posteriora doğru yer değiştirmesi ile sağlanmaya çalışılan indirekt dekompresyonu önleyebilir ve servikal omuriliğin postoperatif rezidüel anterior kompresyonuna yol açabilir. Bu çalışmadaki amacımız servikal laminoplasti uygulanan hastaların preoperatif ve postoperatif görüntülemelerini karşılaştırarak servikal akstaki, dizilimdeki ve K çizgisindeki değişimleri bulmak, servikal kifoz gelişen hastalarda hangi özelliklerin servikal kifoz gelişmeyen hastalara göre farklı olduğunu tespit etmektir. Yöntem: 01-Ocak-2018 ile 31-Aralık-2021 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirürji Kliniğinde open-door laminoplasti tekniği kullanılarak ameliyat edilen 256 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Önceden servikal anterior cerrahi öyküsü olan 12 hasta ve travma sebebiyle opere edilen 6 hasta, servikal apse nedeniyle opere edilen 1 hasta, Klippeil Feil sendromu olan 1 hasta, lateral mass vidası eklenen 1 hasta, C3 laminektomi eklenen 1 hasta çalışma dışı bırakıldı. Servikal dar kanal sebebiyle opere edilen 234 hastanın preoperatif ve postoperatif direkt grafi, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme tetkikleri değerlendirildi. Servikal aks; C2-C7 Cobb açısı ile ölçüldü. Servikal dizilim, C2-korpus-posterior-inferior-köşesinden C7-korpus-posterior-inferior-köşesine çizgi çekilerek, korpusların posterior sınırının orta noktasının uzaklığı değerlendirilerek; lordotik, düz, sigmoid, kifotik olarak 4 farklı gruba ayrıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 58,7±10,8 ve 78 kadın (%33,3), 156 erkek (%66,7) vardı. Görüntülemelerin preoperatif/postoperatif dağılımı şu şekildeydi: direkt grafi (12/16), BT (217/85), MR (174/102). Bunlardan karşılaştırma yapılabilecek hem preoperatif hem de postoperatif dönemde çekilmiş direkt grafisi olan 4 kişi, BT'si olan 76 kişi, MRG'si olan 81 kişi vardı. Servikal aks ve dizilim değerlendirmeleri hem preoperatif hem de postoperatif MRG'leri olan 81 hasta üzerinden yapıldı. Bu hastaların preoperatif ortalama servikal lordozları 9,79±13,50, postoperatif ise 6,42±13,51 dereceydi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (Eşleştirilmiş örneklem t testi, p=0,016). Sonuçlar: Laminoplasti sonrası servikal kifoz gelişme ihtimalini arttıran ve değiştirebileceğimiz faktörleri saptamak servikal dar kanal hastalarının tedavisine katkıda bulunacaktır. Çalışmamızın sonucunda en kraniyal seviyede faset tacizi olan , lamina kırığı olan ve C3 vertebranın laminoplastiye dahil edildiği hastalarda lordoz kaybı olduğunu bulduk. Bu daha geniş serilerde yapılacak, özellikle de prospektif çalışmalarla araştırılmalıdır
Özet (Çeviri)
Study Design: Retrospective case series Objective: In laminoplasty, which has become an increasingly popular method for multi-level cervical stenosis treatment, kyphotic deformity, which is closely associated with late postoperative problems, may prevent the indirect decompression achieved by posterior displacement of the spinal cord and may lead to postoperative residual anterior compression of the cervical spinal cord. Our aim in this study is to find the changes in the cervical axis, alignment and K line by comparing the preoperative and postoperative imaging of patients who underwent cervical laminoplasty, and to determine which features are different in patients who develop cervical kyphosis compared to patients who do not develop cervical kyphosis. Methods : The records of 256 patients who underwent surgery using the open-door laminoplasty technique at Izmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Neurosurgery Clinic between 01-January-2018 and 31-December-2021 were examined retrospectively. 12 patients with a previous history of cervical anterior surgery, 6 patients operated on due to trauma, 1 patient operated on due to cervical abscess, 1 patient with Klippeil Feil syndrome, 1 patient with lateral mass screw insertion, 1 patient with C3 laminectomy were excluded from the study. Preoperative and postoperative direct radiography, computed tomography (CT) and magnetic resonance (MR) imaging examinations of 234 patients who were operated on due to cervical stenosis were evaluated. Cervical axis; C2-C7 was measured by Cobb angle. Cervical alignment is determined by drawing a line from the C2-corpus-posterior-inferior-corner to the C7-corpus-posterior-inferior-corner and evaluating the distance of the midpoint of the posterior border of the corpora; They were divided into 4 different groups: lordotic, flat, sigmoid and kyphotic. Results: The average age of the patients was 58.7±10.8 years and there were 78 women (33.3%) and 156 men (66.7%). The preoperative/postoperative distribution of imaging was as follows: plain radiography (12/16), CT (217/85), MRI (174/102). There were 4 patients who had direct radiography taken both preoperatively and postoperatively, 76 patients who had CT, and 81 people who had MRI to compare. Cervical axis and alignment evaluations were made on 81 patients who had both preoperative and postoperative MRIs. The mean preoperative cervical lordosis of these patients was 9.79±13.50 degrees and postoperatively 6.42±13.51 degrees, and this difference was statistically significant (Paired sample t test, p=0.016). Conclusion: Identifying the factors that increase the likelihood of developing cervical kyphosis after laminoplasty and that we can change will contribute to the treatment of cervical stenosis patients. As a result of our study, we found that there was a loss of lordosis in patients with facet abuse at the most cranial level, lamina fractures, and patients in whom the C3 vertebra was included in laminoplasty. This should be investigated in larger series, especially prospective studies