Yeterliğe dayalı kardiyoloji uzmanlık eğitiminde ölçme ve değerlendirmeye ilişkin paydaş görüşleri
The opinions of stakeholders on assessment and evaluation in competency based cardiology residency training
- Tez No: 843181
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kardiyoloji, mezuniyet sonrası tıp eğitimi, ölçme ve değerlendirme, Cardiology, postgraduate medical education, assessment and evaluation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi ve Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Çalışmanın amacı, Türkiye'de kardiyoloji uzmanlık eğitiminde kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemlerini saptayıp biçimlendirici işbaşı ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin uygulanabilirliğine ilişkin paydaş görüşleri almak, yöntemlerin yaygın kullanılabilirliğinin önündeki olası engelleri, zorlukları ve geliştirilmesi önerilen yönleri belirleyerek uygulamaya yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Araştırma, tanımlayıcı türde tasarlanmış olup karma yöntem araştırmalarından çeşitleme deseni kullanılmıştır. Nicel bölümde ülkemizde kardiyoloji uzmanlık eğitimi vermekte olan merkezlerin eğitim sorumluları ve/veya bölüm başkanlarının görüşleri anket ile sorgulanmıştır. Nitel bölümde üçü eğitici, biri uzman ve ikisi asistan hekim grubu olmak üzere toplam 6 odak grupla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Sayısal veriler Ki-Kare veya t-testi ile karşılaştırılmış, nitel veri seti tümevarımcı kodlama tekniğinin kullanıldığı içerik analizi ile çözümlenmiştir. Merkezlerde en sık kullanılan ölçme yöntemi asistan hekim karnesi olarak bildirilmekle birlikte düzenli doldurulmasında ve işlevselliğinde sorunlar olduğu saptanmıştır. Merkezlerin %73,8'i uzmanlık öncesi yeterlik bilgi sınavında, %58,5'i beceri sınavında başarılı olma şartı konması konusunda olumlu görüş bildirmiştir. İşbaşında değerlendirme yöntemlerinden vaka temelli tartışma uygulanabilirliği en yüksek yöntem olarak ifade edilmiştir. İş yükü nedeniyle uzmanlık eğitimine yeterli zaman ayrılamadığı, hizmet ve eğitimin bir arada yürütülmesinde zorluklar yaşandığı ve eğitimde kurumlar arası standardizasyon farklılıkları ana sorunlar olarak vurgulanmıştır. Ülkemizde işbaşı değerlendirme yöntemlerinin geliştirilmesinde eğiticiler ve eğitilenler başta olmak üzere yeterlik kurulu, yeterlik sınavı koordinatörleri dahil sistemin tüm paydaşlarının sağlık otoritelerinin desteği ile birlikte çalışması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the assessment and evaluation methods used in cardiology residency training in Türkiye, to get the opinions of steakholders on the applicability of formative work-based assessment methods, to identify possible obstacles and difficulties to their widespread use and to offer possible solution for their improvement. The study was descriptive, designed as triangulation type mixed method research. In the quantitative section, the opinions of heads/training directors of residency training centers were questioned with a survey. In the qualitative section, semistructured interviews were conducted with 6 focus groups including three educators, one specialists and two residents groups. Numerical data were compared with Chi Square or t- test. Qualitative data set was analysed by content analysis using the inductive coding technique. Although the resident LogBook was reported to be the most commonly used method by the centers, there were problems about regular filling and functionality of the form. The percentages of positive opinion about requirement to be successful in proficiency knowledge and skills exams were 73.8% and 58.3% respectively. Among the workbased assessment methods case-based discussion was reported as the most applicable one. The main problems in residency training were reported as lack of time due to workload, diffuculties in carrying out patient care and training simultaneously and lack of standardization between training centers. As a result of the study, to achieve the goal of widespread use of work-based assessment methods, all stakeholders of the system including trainers, residents as well as qualification board and proficiency exam coordinators need to work together with the support of health authorities.