Vehbe Zuhaylî'nin İslâm Fıkhı Ansiklopedisindeki aile hukuku konusundaki tercihlerinin analizi
Analysis of Wahbah al-Zuhaylî's lipreferences on family law in the Encyclopedia of Islâmic Jurisprudence
  1. Tez No: 843505
  2. Yazar: ARZU PATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN HANZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, İslâm Hukuku, Vehbe Zuhaylî, Aile Hukuku, Family, İslâmic Law, Wahbah al-Zuhaylî, Family Law
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Hukuk ve hak kavramlarının insanlığın ortaya çıkışından itibaren var olduğu bir gerçektir. İlk insan ve ilk Peygamber olarak gönderilen Hz. Âdem (a.s.) ile ona yoldaş olan eşi Havva'nın cennette yaşadıkları aile hayatında kendilerine yapmamaları söylenen bir yasağı işlemelerinden sonra söyledikleri“Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz, bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz!”(el-A'râf, 7/23) ifadesi onların hak ve hukuka riâyet etmediklerinden dolayı cennetten çıkarıldıklarını ifade etmektedir. Bu çalışmada Vehbe Zuhaylî'nin“İslâm Fıkhı Ansiklopedisi”adlı eserinde aile hukuku ile ilgili İslâm fıkıh âlimlerinin aile hukuku ile ilgili görüşleri etraflıca incelendi. Vehbe Zuhaylî'nin yukarıda mezkûr eserinde aile hukuku ile ilgili tercihlerinin ne olduğuna ulaşılmaya çalışıldı. Bu çalışmanın sonraki yapılacak çalışmalarda İslâm aile hukuku alanında Vehbe Zuhaylî'nin görüşlerinin nelerden ibaret olduğunu topluca görebilme imkânı sunabileceği temel hedef olarak belirlendi. Bu çalışma toplam üç bölümden oluşmakta olup ilk bölümde Vehbe Zuhaylî'yi tanıtıcı bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde nişan (hıtbe) konusuyla nikâh konusu, üçüncü bölümde ise talâk, fesh, vs. gibi konular ve neticeleri de birçok alt başlıklar halinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of law and justice has existed since the emergence of humanity. It is a fact that the concepts of law and rights have been present since the first human being and the first Prophet, Hz. Adam, and his companion, Eve, who lived in paradise. After they committed a forbidden act in their family life and said,“Our Lord, we have wronged ourselves, and if You do not forgive us and have mercy upon us, we will surely be among the losers,”they were expelled from paradise, indicating their failure to adhere to justice and law. Firstly, in this study, the question“Why Was This Study Conducted?”was addressed. The question“What Was Done?”was asked, which is one of the essential principles of academic research. In this study, the views of İslâmic jurisprudence scholars on family law in Wahbah al-Zuhaylî's work,“İslâmic Jurisprudence Encyclopedia,”were thoroughly examined. The question“What Was Found?”was also asked in academic studies, and as an answer to this question, an attempt was made to determine Wahbah al-Zuhaylî's preferences regarding family law in his aforementioned work. The question“What Will be the Impact?”which is the main goal of every academic study, was also asked in this study, and the main objective was determined to be the ability to collectively see what Wahbah al-Zuhaylî's views consist of in the field of İslâmic Family Law in future studies. This study consists of three main sections. The first section provides introductory information about Wahbah al-Zuhaylî. The second section examines the topics of engagement (hıtbe) and marriage, while the third section explores the dissolution of marriage and its consequences, along with several subheadings.