İş stresinin iş-aile yaşam çatışmasına etkisi: Kadın çalışanlar üzerine bir inceleme
The effect of work stress on work-family life conflict: A rewiew on female employees
  1. Tez No: 843530
  2. Yazar: HİLAL FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSU ZEKİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş stresi, iş-aile yaşam çatışması, kadın çalışanlar, Work stress, work-family life conflict, female employees
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, iş stresinin iş-aile yaşam çatışmasına etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma karma bir yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini bir özel hastanenin 150 kadın çalışanı oluşturmuştur. Katılımcılara demografik sorulardan ve genel iş stresi ile iş-aile yaşam çatışmasından oluşan 2 ölçekli anket formu uygulanmıştır. Çalışmanın nitel kısmında katılımcılara yarı yapılandırılmış mülakat soruları yönlendirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri SPSS 20.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Çalışmanın nitel verileri QDA Miner programı ile içerik analizi oluşturularak değerlendirilmiştir. Bulgular, iş stresinin kadın çalışanlar üzerinde iş-aile yaşam çatışması yaratma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular iş stresi düzeyi ile iş-aile yaşam çatışması arasında pozitif bir ilişki olduğunu ve iş stresinin iş-aile yaşam çatışmasını orta seviyede etkilediğini göstermiştir. Katılımcıların iş stresinin iş-aile yaşam çatışmasını tetiklediğini, çalışma ortamındaki zaman baskısı ve yoğun iş yükü nedeniyle aile yaşamlarında zorluk yaşadıklarını ortaya koymuştur. Ayrıyeten aile içerisindeki sorumluluklarının işteki performanslarını düşürdüğünü, işe odaklanma problemi yaşadıkları vurgulanmıştır. Katılımcıların çalışma saatlerinin azaltılması ve maaşlarının artırılmasının stres ve kaygılarını azaltacağı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, iş stresiyle mücadele etmek ve iş-aile yaşam dengesini sağlamak için kurumsal politika ve uygulamalarda dikkate alınabilecek önemli ipuçları sağlamaktadır. Kadın çalışanların iş stresi ve iş aile-yaşam çatışması ile başa çıkmalarını desteklemek için çözüm önerileri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine work stress and work-family life conflict. The study was carried out with a mixed method. The content of the research consisted of 150 female employees of a private hospital. A-2-scale survey form consisting of demographic questions, general work stress and work-family life conflict was applied to the participants. In the qualitative part of the study, semi-structured interview questions were asked to the participants. Quantitative data of the study were analyzed using SPSS 20.0. The qualitative data of the study were evaluated by creating content analysis with the QDA Miner program. Findings show that work stress has the potential to create work-family life conflict in female employees. The findings showed that there was a positive relationship between the level of work stress and work-family life conflict and that work stress affected work-family life conflict at a moderate level. It revealed that the participants' work stress triggered work-family life conflict and that they experienced difficulties in their family lives due to time pressure and intense workload in the work environment. It was also emphasized that their responsibilities within the family reduced their performance at work and that they had problems focusing on work. It has been determined that reducing the participants' working hours and increasing their salaries will reduce their stress and anxiety.The results of this study provide important clues that can be taken into account in corporate policies and practices to combat work stress and ensure work-family life balance. Solution suggestions have been created to support female employees in coping with work stress and work-family-life conflict.