Seboreik dermatitli hastalarda kaygı düzeyi ile yeme davranışlarının vücut kitle indeksi ile ilişkisinin incelenmesi
The relationship between anxiety level and eating behaviors and body mass index in patients with seborrheic dermatitis
  1. Tez No: 843774
  2. Yazar: ELİF HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM, DOÇ. DR. VİLDAN BAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Family Medicine, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, seboreik dermatit, vücut kitle indeksi, yeme bozukluğu, Anxiety, body mass index, eating disorder, seborrheic dermatitis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız seboreik dermatitli hastalarda kaygı düzeyi ve yeme davranışlarını araştırmak, bu hastalarda kaygı düzeyi ve yeme davranışlarının vücut kitle indeksi ile bir ilişkisi olup olmadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: 02.01.2023—28.02.2023 tarihleri arasında İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi dermatoloji ve aile hekimliği polikliniklerine başvuran hastalardan seboreik dermatit tanısı konan 49 hasta vaka grubu, vaka grubuyla yaş ve cinsiyet olarak uyumlu olup bilinen kronik hastalığı ve ilaç kullanımı olmayan 141 kişi (İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarından gönüllü olanlar ve ilgili kriterlere uyanlar da kontrol grubuna alınmışlardır), dahil etme/hariç tutma kriterlerine göre araştırmaya dahil edilmişlerdir. Çalışmaya dahil edilen herkesten tez bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır. Seboreik dermatit tanısı konan hastalar Seboreik Dermatit Alan ve Şiddet İndeksi' ne (SDAŞİ) göre değerlendirilmiştir. Vaka ve kontrol grubuna Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Yeme Tutum Testi Kısa Form (YTT-26) uygulanmış, çalışmaya dahil edilen kişilerin boy ve kilosu ölçülmüş, vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplanmıştır. Katılımcılar yaş, cinsiyet, VKİ, BAÖ ve YTT-26'dan aldıkları puanlara göre gruplandırılmış ve analiz edilmiştir. Bu tek merkezli, kesitsel bir çalışmadır. Bulgular: Kontrol grubu ve vaka grubu arasında kişilerin yaşları, cinsiyet dağılımı, VKİ sınıflandırması, Beck Anksiyete Ölçeği ve Yeme Tutum Testi puanları, anksiyete ve yeme bozukluğu oranları anlamlı farklılık göstermemiştir. Vaka grubunda yeme bozukluğu olanlar ile olmayanlar ve anksiyetesi olanlar ile olmayanlar arasında VKİ ortalaması, VKİ sınıflandırması anlamlı farklılık göstermemiştir. Ayrıca vaka grubunun VKİ ortalaması kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Yeme bozukluğu olan hastaların yaş ortalaması yeme bozukluğu olmayanlardan anlamlı olarak daha düşük tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada seboreik dermatiti olan ve olmayan kişilerdeki anksiyete ve yeme bozukluğu oranları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Ayrıca seboreik dermatiti olanlarda anksiyete veya yeme bozukluğu olması ile vücut kitle indeksi değerleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate anxiety levels and eating behaviors in patients with seborrheic dermatitis and to determine whether anxiety levels and eating behaviors are related to body mass index. Materials and Methods: Between 02.01.2023-28.02.2023, 49 patients who were diagnosed with seborrheic dermatitis among the patients who applied to the dermatology and family medicine outpatient clinics of Istanbul Training and Research Hospital between 02.01.2023-28.02.2023 were included in the case group, and 141 people who were age and gender compatible with the case group and had no known chronic disease and drug use (volunteers from the employees of Istanbul Training and Research Hospital and those who met the relevant criteria were also included in the control group) were included in the study according to the inclusion/exclusion criteria. Informed consent forms were obtained from everyone included in the study. Patients diagnosed with seborrheic dermatitis were evaluated according to the Seborrheic Dermatitis Area and Severity Index (SDASI). Beck Anxiety Scale (BAS) and Eating Attitude Test Short Form (EAT-26) were administered to the case and control groups, height and weight of the participants were measured and body mass index (BMI) was calculated. Participants were grouped and analyzed according to age, gender, BMI, and the scores they obtained from the BAS and YTT-26. This was a single-center, cross-sectional study. Results: Age, gender distribution, BMI classification, Beck Anxiety Scale and Eating Attitude Test scores, anxiety and eating disorder rates did not differ significantly between the control group and the case group. BMI mean and BMI classification did not differ significantly between those with and without eating disorders and those with and without anxiety in the case group. In addition, the mean BMI of the case group was found to be significantly higher than the control group. The mean age of patients with eating disorders was significantly lower than those without eating disorders. Conclusion: In this study, no significant difference was found between the rates of anxiety and eating disorders in people with and without seborrheic dermatitis. In addition, no significant difference was found between the presence of anxiety or eating disorders and body mass index values in those with seborrheic dermatitis.