Tip 1 mide nöroendokrin tümörlü ve kronikatrofik gastritli hastaların serum ghrelinseviyelerinin karşılaştırılması
Type 1 stomach neuroendocrine tumor and chronicserum ghrelin of patients with atrophic gastritiscomparison of levels
- Tez No: 843973
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ALTIPARMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ghrelin, Kronik Atrofik Gastrit, Nöroendokrin Tümör, Chronic Atrophic Gastritis, Ghrelin, Neuroendocrine Tumors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Ghrelin hormonu, iştah hissinin uyarılması ve yağ dokusu kullanma oranının azaltılması yolu ile enerji dengesindeki kontrolü ile doğrudan ilişkili bir hormondur. Çalışmada amacımız Kronik Atrofik Gastritli hastalar ve sağlıklı bireyler arasında serum ghrelin düzeyindeki farklılıkların tespiti ve Kronik Atrofik Gastritin, Tip 1 Nöroendokrin Tümör'e dönüşümünde serum Ghrelin seviyesinin bir erken belirteç olup olmadığının araştırılması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod: Serum ghrelin düzeyi Human Ghrelin Elisa kiti ile çalışılacak olup 6 ay veri toplama dönemi boyunca başvuran Tip 1 Mide Nöroendokrin Tümörlü tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan Tip 1 Nöroendokrin Tümörlü hasta sayısı kadar, çalışmaya Kronik Atrofik Gastritli hasta ve herhangi bir sebeple endoskopi yapılmış, Kronik Atrofik Gastrit ve Tip 1 Nöroendokrin Tümör saptanmamış kişiler çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmamızda yer alan olguların 25 tanesi Tip 1 Nöroendokrin Tümör hastası olup serum ghrelin düzeyi ölçüldü. Sağlıklı popülasyon, Kronik Atrofik gastrit ve Tip 1 Mide Nöroendokrin tümör hastalarının incelendiği bu çalışma kesitsel ve gözlemsel bir çalışma olarak planlandı. Serum ghrelin düzeyleri 25 Nöroendokrin Tümörlü hasta, 25 Kronik Atrofik Gastritli hasta ve 25 sağlıklı bireyin istatistiksel serum ghrelin düzeyi ile karşılaştırıldı. Hastaların serum ghrelin seviyeleri sağlıklı popülasyonda 2,65±1,23 iken, Kronik Atrofik Gastritli hastalarda 2,29±0,94, Tip 1 Nöroendokrin Tümörlü hastalarda ise 2,64±1,27'dir, gruplar arasında anlamlı bir fark (p >0,05) gözlemlenmedi. Sonuç: Çalışmaya dahil edilen hasta sayısının yetersiz olması, çalışmanın tek merkezli olması çalışmanın kısıtlılığıdır. Bununla ilgili yorum yapabilmek için daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ghrelin hormone is a hormone directly related to the control of energy balance by stimulating the feeling of appetite and reducing the rate of use of fat tissue. Our aim in the study is to detect differences in serum ghrelin levels between patients with Chronic Atrophic Gastritis and healthy individuals and to investigate whether serum Ghrelin level is an early marker in the transformation of Chronic Atrophic Gastritis into Type 1 Neuroendocrine Tumor. Material and Methods: Serum ghrelin level will be studied with the Human Ghrelin Elisa kit, and all patients with Type 1 Gastric Neuroendocrine Tumor who applied during the 6-month data collection period were included in the study. The number of patients with Type 1 Neuroendocrine Tumor participating in the study was included in the study, as well as patients with Chronic Atrophic Gastritis and people who underwent endoscopy for any reason and no Chronic Atrophic Gastritis and Type 1 Neuroendocrine Tumor were detected. Results: 25 of the cases included in our study had Type 1 Neuroendocrine Tumor and serum ghrelin levels were measured. This study, which examined healthy population, Chronic Atrophic gastritis and Type 1 Gastric Neuroendocrine tumor patients, was planned as a cross-sectional and observational study. Serum ghrelin levels were compared with the statistical serum ghrelin levels of 25 Neuroendocrine Tumor patients, 25 Chronic Atrophic Gastritis patients and 25 healthy individuals. While the serum ghrelin levels of the patients were 2.65±1.23 in the healthy population, it was 2.29±0.94 in patients with Chronic Atrophic Gastritis and 2.64±1.27 in patients with Type 1 Neuroendocrine Tumor, with a significant difference between the groups (p >0.05) was not observed. Conclusion: The insufficient number of patients included in the study and the fact that the study was single-centered limited the study. More comprehensive studies are needed to comment on this.