Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolün kestiriminde yeni istatistiksel yaklaşımların araştırılması
Investigation of new statistical approaches to estimation of low-density lipoprotein cholesterol
- Tez No: 844027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ERTÜRK ZARARSIZ, DOÇ. DR. HALEF OKAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Friedewald formülü, Kardiyovasküler risk, LDL-K formülü, Martin/Hopkins formülü, Sampson formülü, Friedewald formula, Cardiovascular risk, LDL-C formula, Martin/Hopkins formula, Sampson formula
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K), kardiyovasküler riskin belirlenmesi ve lipid düşürücü tedaviyi düzenleme açısından önemli bir biyobelirteçtir. Bu nedenle, LDL-K konsantrasyonunun doğru bir şekilde tahmin edilmesi, kardiyovasküler hastalık teşhisi ve prognozu için esastır. LDL-K tahmini için Friedewald, Sampson ve Martin/Hopkins denklemleri kullanılmaktadır. Ancak bu formüllerin farklı dezavantajları mevcuttur. Bu çalışmada, bahsi geçen formüllerin sınırlamalarını aşmak ve daha güvenilir bir tahmin yapmak amacıyla yeni bir formül geliştirmek amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Kore, İtalya ve Türkiye'den 18 yaş ve üzeri toplam 301.541 katılımcı ve Türkiye'den 18 yaş altı ergen ve çocuklardan oluşan toplam 3.908 katılımcı dahil edilmiştir. TG < 400 ve TG ≥ 400 mg/dL seviyeleri için toplamda 42 hücreli 2 boyutlu tablo kullanan bir formül geliştirilmiştir. LDL-K, homojen/direkt yöntemler (Roche, Beckman ve Siemens) ile ölçülmüştür ve Friedewald, Sampson, Martin/Hopkins ve geliştirilen yeni formül ile tahmin edilmiştir. Formüllerle elde edilen tahminler ile direkt ölçümler arasındaki uyumlar genel olarak ve ayrıca LDL-K, TG ve nonHDL-K alt düzeyleri için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Her tahmin ve direkt ölçüm yöntemi arasında doğrusal regresyon analizi uygulanmış ve hata artık grafikleri oluşturulmuştur. Uyum oranı, açıklayıcılık katsayısı ve ortalama mutlak sapma değerleri performans karşılaştırmak için hesaplanmıştır. Bulgular, LDL-K tahmini için geliştirilen yeni formülün mevcut formüllerden daha yüksek doğrulukta sonuçlar sağladığını göstermiştir. Geliştirilen yeni formül özellikle hipertrigliseridemi (TG seviyeleri ≥ 400 mg/dL) olan hastalarda en uyumlu sonuçları vermiştir. Sonuç olarak farklı direkt ölçüm yöntemlerinde ve popülasyonlarda formüllerin sonuçları değişebilse de önerilen yeni formül yüksek performans sağlayan bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) is an important biomarker for determining cardiovascular risk and modulating lipid-lowering therapy. Therefore, accurate estimation of LDL-C concentration is essential for cardiovascular disease diagnosis and prognosis. Friedewald, Sampson, and Martin/Hopkins equations estimate LDL-C. However, these formulas have different disadvantages. This study aimed to develop a new formula to overcome the limitations of the mentioned formulas and make a more reliable prediction. A total of 301,541 participants aged 18 and over from Korea, Italy, and Türkiye were included in this study, and a total of 3,908 participants from adolescents and children under 18 were included from Türkiye. A formula using a 2-dimensional table with 42 cells has been developed for TG < 400 and TG ≥ 400 mg/dL levels. LDL-C was measured by homogeneous/direct methods (Roche et al.) and estimated by Friedewald, Sampson, Martin/Hopkins, and the newly developed formula. The concordance between the estimates obtained with the formulas and direct measurements was evaluated overall and separately for LDL-C, TG, and non-HDL-C sublevels. Linear regression analysis was applied between each prediction and direct measurement method, and error residual graphs were created. The concordance rate, explanatory coefficient, and mean absolute deviation values were calculated to compare performance. The findings showed that the new formula developed for LDL-C prediction provides results with higher accuracy than existing formulas. The newly developed formula gave the most compatible results, especially in patients with hypertriglyceridemia (TG levels ≥ 400 mg/dL). As a result, although the results of the formulas may vary in different direct measurement methods and populations, the proposed new formula is a method that provides high performance.