Kozanlı Âşık Ali Kemal Yiğit'in hayatı, sanatı ve şiirleri üzerine bir inceleme
A study on the life, art and poems of Âşık Ali Kemal Yiğit from Kozan
- Tez No: 844434
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşıklık geleneği, âşık, Adana, Ali Kemal Yiğit, âşık edebiyatı, Minstrel tradition, Âşik, Adana, Ali Kemal Yiğit, minstrel literatüre
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 432
Özet
Kadim bir geçmişe sahip olan âşıklık geleneği nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Bu geleneğin günümüze taşınmasındaki en önemli görev şüphesiz kültür taşıyıcısı, geleneğin temsilcisi âşıklarıdır. Sanatlarını icra eden âşıklar sazları ve sözleri ile kültürel unsurları geleceğe taşımışlardır. 21. yüzyılda bile canlılığını sürdüren âşıklık geleneği Türk kültürünün hazinesidir. Âşık Edebiyatı gibi kadim bir geleneği tez çalışması olarak seçmemizin nedeni, teknoloji çağında bile varlığını sürdüren hala gün yüzüne çıkmamış birçok haznedarı bulunan bu geleneğin önemini vurgulamak; hayatı boyunca âşıklık geleneğini yaşatmaya çalışan ve bu geleneğe gönül veren âşıklara yol gösterici olan Ali Kemal Yiğit'i bilim dünyasına tanıtmaktır. Âşıklık geleneğinin Adana'daki güçlü temsilcilerinde olan Ali Kemal Yiğit ile ilgili müstakil bir çalışma henüz yapılmamıştır. Bu çalışmada aşığın hayatı ve sanatı incelenmiştir. 2009 yılında aramızdan ayrılan aşığın ulaşabildiğimiz 276 şiiri, atışma ve mektuplaşmaları çalışmaya dâhil edilmiştir. Bu şiirler şekil ve muhteva bakımından incelenmiştir. Genel itibariyle bu çalışma, Âşık Ali Kemal Yiğit hakkında hazırlanmış bir biyografi çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
The minstrel tradition, which has an ancient history, has been passed down from generation to generation and has survived to the present day. Undoubtedly, the most important task in carrying this tradition to the present day is the lovers, the carriers of culture and the representatives of the tradition. The minstrels who performed their art carried the cultural elements to the future with their instruments and lyrics. The minstrel tradition, which continues to be alive even in the 21st century, is the treasure of Turkish culture. The reason why we chose an ancient tradition such as Minstrel Literature as a thesis study is to emphasize the importance of this tradition, which continues to exist even in the age of technology and has many treasurers that have not yet seen the light of day; to introduce Ali Kemal Yiğit, who tried to keep the minstrel tradition alive throughout his life and guided the lovers who set their hearts on this tradition, to the world of science. An independent study has not yet been conducted on Ali Kemal Yiğit, who is one of the strong representatives of the minstrel tradition in Adana. In this study, the life and art of the lover were examined. 276 poems, bickering and correspondence of the lover who passed away in 2009 were included in the study. These poems were examined in terms of form and content. In general, this study is a biography study prepared about Âşık Ali Kemal Yiğit.