An exploratory study on sustainable fashion consumption
Sürdürülebilir moda tüketimi üzerine keşifsel bir çalışma
- Tez No: 844594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUMEYRA DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Yaşam, Sürdürülebilir Moda, Satın Alma Davranışı, Sustainability, Sustainable Life, Sustainable Fashion, Purchasing Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüz dünyasında sürdürülebilirlik adına her geçen gün yeni adımlar atılmaktadır. Bu bağlamda, tüketicilerin sürdürülebilirlik algıları büyük bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada, tüketicilerin sürdürülebilirlik kavramları, algıları ve bu davranışlarda bulunurken motivasyonları ile karşılaştıkları bariyerleri belirleyen dinamiklere odaklanılacaktır. Çalışma, sadece genel bir anlayış sunmakla kalmayıp, aynı zamanda bu genel anlayışa dayalı olarak moda sektöründe daha detaylı sorular sorarak tüketicilerin sürdürülebilirlik algılarının sürdürülebilir moda anlayışları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, satın alma davranışının sürdürülebilirlik hassasiyeti açısından moda gibi bir sektörde nasıl etkilendiğini anlamayı hedeflemektedir. Tüketicinin satın alma davranışı ile sürdürülebilirlik algısı arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçlayarak, sürdürülebilirlikle ilgili genel bir bakış açısı ile birleştirilmiş özel bir sektör analizi sunmayı planlamaktadır. Ayrıca, küresel ısınma, iklim krizi, sağlık sorunları, kirlilik ve diğer çeşitli konuların tüketicinin yaklaşımı da bu çalışmada incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the changing world, where new steps are taken towards sustainability every day; Consumers' perceptions of sustainability are of great importance. In this study, it is planned to address dynamics such as consumers' definitions of sustainability, their perceptions, their motivations while engaging in these behaviors and the barriers they can identify at the point where they cannot act sustainably. The study focuses not only on the general understanding, but also on the impact of consumers' sustainability perceptions on their perspectives on sustainable fashion by asking more detailed questions in the fashion industry depending on this general understanding. In the current study, it is aimed to reveal how purchasing behavior is affected specifically in this sector, considering sustainability sensitivity and other general perspectives in a field that is subject to purchasing behavior, such as fashion. Based on this, it is aimed to reveal the relationship between consumer purchasing behavior and sustainability perception. The consumer's approach to global warming, climate crisis, health crisis, pollution and many other dangerous issues in the world has also been examined.