Meme kanseri hastalarında aksiller lenf nodunu değerlendirmede mamografik sınıflandırma: Aırads (axillary ımaging reporting and data systems)
Mammographic classification in evaluation of axillary lymph node in breast cancer patients: Airads (axillary imaging reporting and data systems)
  1. Tez No: 844756
  2. Yazar: YASİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mamografi, Meme Kanseri, Aksiller Metastaz, Sınıflama, Mammography, Breast Cancer, Axillary metastasis, Classification
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki primer amacımız mamografik olarak aksiller lenf nodunda(ALN), metastaz açısından risk faktörlerini saptamak ve bu risk faktörlerini kullanarak meme kanseri hastalarında en sık kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemi olan mamografi tabanlı, ALN'yi değerlendirme için sınıflama sisteme oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 01 Kasım 2017 ve 30 Nisan 2023 tarihleri arasında meme kanseri sebebi ile Adana Şehir Eğitim ve Araştırma hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde ALN durumunun değerlendirilmesi için aksiller lenf nodu diseksiyonu (ALND) yapılmış hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, menopoz durumu, histopatolojik bulguları, tümör boyutu, tümör grade'i, yapılan operasyon çeşidi, postoperatif aksiller spesmende aksillada metastaz olup olmaması, ER durumu, PR durumu, HER2 durumu, Ki-67 proliferasyon indeksi, lenfovasküler ve nörovasküler invazyon durumu ve mamografik olarak aksilladaki lenf nodlarının boyutu, yağlı hilusunda silikleşme olup olmaması, yuvarlak/oval şekil, sınır düzensizliği olup olmaması, normal parankime göre yoğunluk artışı olup olmaması, korteks kalınlık artışı olup olmaması (>3mm) ve intranodüler mikrokalsifikasyon olup olmaması retrospektif olarak hastane veri kayıt tabanı üzerinden kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 82 hastanın yaş ortalaması 60.56, operasyon sonrası ALN histopatolojik değerlendirmesinde ALNM durumu 24 (%29.3) hastada benign, 58 (%70.7) hastada malign tespit edildi. Aksiller lenf nodu (ALN) durumu ile klinikopatolojik özellikler karşılaştırıldığında; HER-2 ve Lİ durumu ALNM ile istatistiksel olarak anlamlı iken diğer klinikopatolojik parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. ALN durumu ile mamografik aksiller lenf nodu metastazı(ALNM) risk faktörleri karşılaştırıldığında; yağlı hilus silikleşmesi, yoğunluk artışı, korteks kalınlık artışı, marjin düzensizliği ve boyut (>15mm) ALN durumu ile ilişkili iken, şekil ve intranoduler kalsifikasyon durumu ilişkili değildi. Anlamlı bulunan mamografik ALNM risk faktörlerinde sensitivite (%)/spesifite (%) ,pozitif prediktif değeri (PPD), negatif prediktif değeri (NPD) hesapladığımızda yağlı hilus değişiminde 72.41/70.59, PPD%80.77, NPD%60.00, yoğunluk artışında, 72.41/95.83, PPD %97.67, NPD %58.97, korteks kalınlık artışında 96.55/41.67, PPD%80.00, NPD%83.33, marjin düzensizliğinde 55.17/91.6, PPD%94.12, NPD%45.83, boyut (cut off 15mm) 86.21/87.50, PPD%94.34, NPD%72.41 tespit edildi. Bulunan bu veriler kullanılarak mamografik olarak ALN sınıflama sistemi AIRADS oluşturuldu. Sonuç: Çalışmamızda ALNM ile ilişkili bulunan mamografik risk faktörleriyle oluşturulmuş olan AIRADS sınıflamasının meme kanseri hastalarında axillanın yönetimi açısından yönlendirici olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim in our study is to determine mammographically the risk factors for metastasis in the axillary lymph node (ALN) and to use these risk factors to create a mammography-based classification system for the evaluation of ALN, which is the most commonly used radiological imaging method in breast cancer patients. Materials-Methods: Patients who underwent axillary lymph node dissection (ALND) to evaluate the ALN status at Adana City Education and Research Hospital General Surgery Clinic due to breast cancer between 01 November 2017 and 30 April 2023 were included in this study. Demographic characteristics of the patients, menopausal status, histopathological findigs, tumor size, tumor grade, type of operation performed, presence or absence of metastasis in the axilla in the postoperative axillary specimen, ER status, PR status, HER2 status, Ki-67 proliferation index, lymphovascular and neurovascular invasion status. and mammographically, the size of the lymph nodes in the axilla, whether there is indistinctness in the fatty hilum, round/oval shape, whether there is border irregularity, whether there is an increase in density compared to normal parenchyma, whether there is an increase in cortex thickness (>3 mm) and whether there is intranodular microcalcification are retrospectively evaluated in hospital data. recorded through the registry database. Results: The average age of the 82 patients included in our study was 60.56 years. In the postoperative ALN histopathological evaluation, the ALNM status was determined to be benign in 24 (29.3%) patients and malignant in 58 (70.7%) patients. When axillary lymph node (ALN) status and clinicopathological features were compared; While HER-2 and LI status were statistically significantly different from ALNM, there was no statistically significant difference in other clinicopathological parameters. When ALN status and mammographic axillary lymph node metastasis (ALNM) risk factors are compared; While fatty hilum thickening, increased density, increased cortex thickness, margin irregularity and size (>15mm) were associated with ALN status, shape and intranodular calcification status were not. When we calculated the sensitivity (%)/specificity (%), positive predictive value (PPD) and negative predictive value (NPV) of the mammographic ALNM risk factors that were found to be significant, the fatty hilum change was 72.41/70.59, PPD was 80.77%, NPD was 60.00%, and density increase was 72.41/72.41/70.59%. 95.83, PPD 97.67%, NPD 58.97%, increased cortex thickness 96.55/41.67, PPD 80.00%, NPD 83.33%, margin irregularity 55.17/91.6%, PPD 94.12%, NPD 45.83%, size (cut off 15mm) 86.21/87.50,PPD 94.34%, NPD 72.41% were detected. . Using these data, the mammographic ALN classification system AIRADS was created. Conclusion: We think that the AIRADS classification, which was created with the mammographic risk factors associated with ALNM in our study, may be guiding in terms of the management of the axilla in breast cancer patients.