Dı̇jı̇tal ve konvansı̇yonel ölçü tekniği ile üretı̇len laminate veneer restorasyonların ı̇ç uyumlarının değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluation of internal fit of anterior laminate veneer restorations produced by digital and conventional impressions
- Tez No: 844823
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT BEGÜM EFES
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konvansiyonel ölçü, dijital ölçü, silikon replika, iç uyum, mikroBT, Conventional impression, digital impression, silicone replica, internal fit, micro-CT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Laminate veneer restorasyonların iç uyumları, tedavi başarısına ve restorasyonların klinik ömrüne etki eden en önemli faktörlerdendir. Bu uyum kullanılan ölçü materyali, ölçü tekniği, restorasyon materyali ve restorasyonun üretim şekli gibi faktörlerden etkilenmektedir. Bu in vitro çalışmada dijital ve konvansiyonel ölçü tekniklerinin laminate veneer restorasyonların iç uyumuna etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Prepare edilmiş tipodont sol üst kesici dişin ölçüleri tek aşamalı teknik kullanılarak polivinil siloksan ölçü materyali ile ve TRIOS 3 (TRIOS 3, 3Shape, Kopenhag, Danimarka) ağız içi tarayıcıyla elde edilmiştir (n=40). Elde edilen ölçüler yardımıyla lityum disilikat ile güçlendirilmiş cam seramikler (IPS e.max CAD (Ivoclar Vivadent, Amherst, N.Y.), kompozit bloklar (Paradigm MZ100, 3M ESPE, Rüschlikon, İsviçre), nanoseramik bloklar (Cerasmart GC Dental Products Europe, Leuven, Belçika) ve Itriyum-Tetragonal Zirkonya Polikristal Seramik bloklarlar (Y-TZP) (Ceramill ZI; AmannGirrbach GmbH, Almanya) ile laminate veneerler üretilmiştir. Restorasyon iç yüzeyine akıcı kıvamlı polivinil siloksan ölçü materyali yerleştirilerek parmak basıncı altında üretilen silikon replikaların mikro-BT taramaları tamamlanmıştır. İstatistiksel analizler için R version 2.15.3 programı (R Core Team, 2013) kullanılmıştır. Ölçümler sonucunda laminate veneerlerin dijital ölçü ile ortalama iç uyum hacim değerleri; lityum disilikat ile güçlendirilmiş cam seramik: 41.45±10.17 mm3, kompozit: 31.22±3.09 mm3, nanoseramik: 38.05±5.23 mm3, Y-TZP: 33.91±11.27 mm3, konvansiyonel ölçü ile ise; lityum disilikat ile güçlendirilmiş cam seramik: 42.16±6.36 mm3, kompozit: 38.79±7.19 mm3, nanoseramik: 27.34±9.82 mm3, Y-TZP: 44.77±15.62 mm3 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, dijital ölçü ve konvansiyonel ölçü teknikleri kullanılarak, farklı restorasyon materyalleri ile hazırlanan laminate veneerlerin internal aralık ölçüm değerleri arasında istatistiksel fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Internal compatibility of laminate veneer restorations is one of the most important factors affecting the success of the treatment. This harmony is affected by factors such as the impression material used, impression technique, restoration material, and the production method of the restoration. In this in vitro study, it was aimed to evaluate the effect of digital and conventional impression techniques on the internal fit of laminate veneer restorations. Impressions of the prepared typodont upper left incisor tooth were obtained using single-stage polyvinyl siloxane impression techniques and TRIOS 3 (TRIOS 3, 3Shape, Copenhagen, Denmark) intraoral scanner (n=40). With the help of the measurements obtained, lithium disilicate-reinforced glass ceramic blocks, (IPS e.max CAD (Ivoclar Vivadent, Amherst, N.Y.), composite blocks (Paradigm MZ100, 3M ESPE, Ruschlicon, Swiss), nanoceramic blocks (Cerasmart GC Dental Products Europe, Leuven, Belgium), Yttrium-stabilized tetragonal zirconia blocks (Y-TZP) (Ceramill ZI; AmannGirrbach GmbH, Germany) laminate veneers were produced. Micro-CT scans of the silicone replicas produced under finger pressure were completed by placing a polyvinyl siloxane impression material with a fluid consistency on the inner surface of the restoration. R version for statistical analysis. The 2.15.3 program (R Core Team, 2013) was used. According to the the measurements, the average internal fit volume of laminate veneers with digital impressions are; lithium disilicate-reinforced glass ceramic blocks: 41.45±10.17 mm3, composite: 31.22±3.09 mm3, nanoceramic: 38.05±5.23 mm3, Y-TZP: 33.91±11.27 mm3, with conventional impressions are; lithium disilicate- reinforced glass ceramic blocks: 42.16±6.36 mm3, composite: 38.79±7.19 mm3, nanoceramic: 27.34±9.82 mm3, Y-TZP: 44.77±15.62 mm3. As a result, no statistical difference was found between the internal fit of laminate veneers prepared with different restoration materials using digital and conventional impression techniques.