Konvansiyonel bir torna tezgahının nümerik konrollü tezgaha dönüştürülmesi için gerekli elemanların montajı ve tezgahta gereken konstrüktif değişikliklerin yapılması
The Assembly of the required parts for retrofitting a conventional lathe to a numerical controlled lathe, and accomplishing the required constructive changes on it
  1. Tez No: 84512
  2. Yazar: FEVZİ OLGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MALKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Retrofitting, Computer Numerical Control, Machine Tool, Lathe
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
IV ÖZET Yapılan tez çalışmasının amacı konvansiyonel bir torna tezgahının CNC (Bilgisayar Nümerik Kontrollü) tezgah haline dönüştürülmesidir. Bu çalışmada puntalar arası uzaklığı 1.5 m iş mili ekseninin kızaklardan yüksekliği 180 mm olan MKE yapısı torna tezgahına öncelikle statik duyarlılık deneyleri uygulanmıştır. Tezgah bir onarıma tabi tutulmuş ve statik duyarlılığı istenen limitlere getirilmiştir. Bu tezgaha E.I.P marka E-500 CNC kontrol biriminin tesis edilebileceği uygun görülmüş ve bunun için gerekli konstrüktif değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bundan sonra söz konusu tezgahta talaş kaldırma çalışmaları yapılmış ve tezgahın statik ve dinamik duyarlılığının yükseldiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Dönüştürme, Bilgisayar Nümerik Kontrol, Takım Tezgahı, Torna Tezgahı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to retrofit traditional lathe into CNC (Computer Numerical Control). In this study, initially static accuracy tests were applied on a lathe that has a point to point distance 1.5m and a height of 180 mm between center of spindle axis and the guides. The lathe was repaired and the static accuracy of the lathe became with in limits. E.I.P E-500 CNC control unit was found appropriate to be installed on the lathe and necessary desing changes are accomplished. Finally, the metal cutting process was achieved and it was determined that static and dynamic accuracy of the machine was increased.