Atriyal taşikardi kateter ablasyonu planı ile işlem öncesi transözefagial ekokardiyografi yapılan hastalarda sol atriyal trombüs araştırılması
Investigation of the presence of left atrial thrombus in patients undergoing preprocedural transesophageal echocardiography with atrial tachycardia catheter ablation plan
- Tez No: 845123
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÇAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: atriyal taşikardi ablasyon, sol atriyal trombüs, spontan ekokardiyografik kontrast (SEK), transözefageal ekokardiyografi, atrial tachycardia ablation, left atrial thrombus, spontaneous echocardiographic contrast (SEK), transesophageal echocardiography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Literatürde atriyal taşikardi (AT) ve sol atriyal trombüs ilişkisini doğrudan araştıran bir çalışma bulunmadığı gibi atriyal taşikardi kateter ablasyonu öncesi transözefageal ekokardiyografi (TEE) kullanımı ile ilgili güncel kılavuzlarda bir öneri de bulunmamaktadır. Bu çalışma ile atriyal taşikardi ile sol atriyal (LA) trombüs varlığı arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmakta olup, atriyal taşikardi hastalarında kateter ablasyonu öncesi TEE kullanımına dair literatüre katkı sağlayacağımızı düşünmekteyiz. Gereç ve Yöntem: Araştırma tek merkezli retrospektif gözlemsel bir araştırma olup 10 Şubat 2019- 10 Şubat 2023 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde TEE yapılan hastalar taranmıştır. 144 atriyal taşikardi hastasına AT ablasyon öncesi TEE yapıldığı tespit edilmiş olup AF ablasyon öyküsü olan, atriyal flutter ablasyon öyküsü olan, konjenital kalp hastalığı nedenli kardiyak cerrahi öyküsü olan, mitral kapak cerrahisi öyküsü olan ve diğer nedenlerle antiagregan veya antikoagülan ilaç kullanımları olan hastalar çalışmadan dışlanmıştır. 62 hasta, AT hasta grubuna dahil edilmiştir. Kontrol grubu olarak 10 Şubat 2019- 10 Şubat 2023 tarihleri arasında interatriyal septum değerlendirmesi nedeni ile TEE yapılan ve sol atriyum görüntülemesi yapılan aritmisi olmayan hastalar seçilmiştir. İAS değerlendirme amacıyla TEE yapılan 141 hasta saptanmış olup bu hastalardan ikisi AF öyküsü olması nedeni ile ikisi kalp cerrahisi öyküsü olması nedeni ile çalışmadan dışlanmıştır. 137 hasta kontrol grubuna dahil edilmiştir. AT hasta grubu ve kontrol grubu arasındaki biası ortadan kaldırmak için hastalar Propensity-Score Matching (PSM) yöntemi ile cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı ve kalp yetersizliği gibi klinik özellikler, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ve sol atriyal boyut gibi ekokardiyografik parametreler ve CHA2DS2-VASc skoru gibi kovaryantlar kullanılarak 1:1 randomize edilmiştir. PSM uygulanarak yapılan randomizasyon sonucu AT hasta grubu 49 hastadan, kontrol grubu 49 hastadan oluşmuştur. Bulgular: Her iki gruptaki hastalarda yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, kalp yetersizliği, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, LA boyutu ve laboratuvar parametreleri (WBC, hemoglobin, platelet, kreatinin, GFR, INR) açısından istatistiksel anlamlı fark yoktur. AT hasta grubunda sol atriyal apendikste %8.2 (n=4) trombüs saptanırken kontrol grubunda trombüs saptanmamıştır. Trombüs varlığı açısından iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.117). TEE sonrası AT hasta grubunda sol atriyumda hastaların %12.2'sinde (n=6) Grade I SEK (spontan ekokardiyografik kontrast), %12.2'sinde (n=6) Grade II SEK saptanırken %75.5'inde (n=37) sol atriyumda SEK izlenmemiştir. Kontrol grubunda sol atriyumda SEK saptanmamıştır. Sol atriyumda SEK varlığı açısından her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0.001). TEE sonrası AT hasta grubunda sol atriyal apendikste hastaların %8.2'sinde (n=4) Grade I SEK, %12.2'sinde (n=6) Grade II SEK, %4.1'inde (n=2) Grade III SEK saptanırken %75.5'inde (n=37) sol atriyal apendikste SEK izlenmemiştir. Kontrol grubunda sol atriyal apendikste SEK saptanmamıştır. Sol atriyal apendikste SEK varlığı açısından her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0.003). Sonuç: Araştırmamızda kateter ablasyonu öncesi TEE yapılan AT hastalarında sol atriyum ve sol atriyal apendikte trombüs varlığı açısından kontrol grubu ile istatistiksel anlamlı fark saptanmazken AT hastalarında SEK kontrol grubuna göre daha sık saptanmıştır. Bu durum AT hastalarında sol atriyumda staz oluşabileceği görüşünü desteklemektedir. Her ne kadar çalışma grubunda trombüs saptanan hastalar olsa da bu durumun istatistiksel olarak kontrol grubuna göre anlamlı çıkmamış olması AT hastalarında kateter ablasyonu öncesi TEE gerekliliğini tartışmalı hale getirmiştir. Çalışmanın CHA2DS2-VASc skoru yüksek olan hastaların olduğu daha büyük örneklemlerde yapılmasının AT ile sol atriyal trombüs ilişkisi hakkında daha fazla bilgi verebileceği ve AT kateter ablasyonu öncesi TEE gerekliliğine dair bilgilerimize katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aims: There is no study in the literature that directly investigates the relationship between atrial tachycardia (AT) and left atrial (LA) thrombus, and there is no recommendation in the current guidelines regarding the use of transesophageal echocardiography (TEE) before atrial tachycardia catheter ablation. This study aims to reveal the relationship between atrial tachycardia and the presence of left atrial thrombus, and we think that we will contribute to the literature on the use of TEE before catheter ablation in atrial tachycardia patients. Materials and Methods: The study was a single-center, retrospective observational study and patients who underwent TEE in the Cardiology clinic of Ankara City Hospital between February 10, 2019 and February 10, 2023 were screened. There were 144 patients with atrial tachycardia who underwent TEE before AT catheter ablation. Patients with a history of AF ablation, history of atrial flutter ablation, history of cardiac surgery for congenital heart disease, history of mitral valve surgery, and use of antiaggregant or anticoagulant drugs for other reasons were excluded from the study. The AT patient group initially included 62 patients. Patients who underwent TEE for interatrial septum evaluation between February 10, 2019 and February 10, 2023 and who had left atrial imaging during TEE and did not have arrhythmia were included in the control group. There were 141 patients who underwent TEE for IAS evaluation and two of these patients were excluded from the study due to a history of AF and two patients were excluded due to a history of cardiac surgery. Initially 137 patients were included in the control group. To eliminate the bias between the AT patient group and the control group, they were randomized 1:1 by Propensity-Score Matching (PSM) using clinical characteristics such as gender, hypertension, diabetes, coronary artery disease and heart failure, echocardiographic parameters such as left ventricular ejection fraction and left atrial size, and covariates such as CHA2DS2-VASc score. After randomization, the AT patient group consisted of 49 patients and the control group consisted of 49 patients. Results: There were no statistically significant differences in age, gender, hypertension, diabetes, heart failure, left ventricular ejection fraction, LA size and laboratory parameters (WBC, hemoglobin, platelet, creatinine, GFR, INR) in both groups. In the AT patient group, 8.2% (n=4) thrombus was detected in the left atrial appendage, while no thrombus was detected in the control group. The difference between the two groups in the presence of thrombus was not statistically significant. (p=0.117) In the left atrium, Grade I SEC (spontaneous echocardiographic contrast) was detected in 12.2% (n=6), Grade II SEC was detected in 12.2% (n=6) and no SEC was detected in 75.5% (n=37) of the patients in the AT patient group. In the control group, no left atrial SEC was detected. The difference between the two groups was statistically significant in the presence of SEC in the left atrium. (p=0.001) In the left atrial appendage, Grade I SEC was detected in 8.2% (n=4), Grade II SEC in 12.2% (n=6), Grade III SEC in 4.1% (n=2), and no SEC in 75.5% (n=37) in the AT patient group. There was no SEC detected in the left atrial appendages in the control group. The difference between the two groups in the presence of SEC in the left atrial appendage was statistically significant (p=0.003). Conclusion: In our study, no statistically significant difference was found between AT patients who underwent TEE before catheter ablation and the control group in the presence of thrombus in the left atrium and left atrial appendage, but SEK was found more frequently in AT patients compared to the control group. This finding supports the hypothesis that left atrial stasis may occur in AT patients. Although thrombus was detected in the AT patient group, this was not statistically significant compared to the control group, has raised doubts about the necessity of TEE prior to catheter ablation in AT patients. Further studies with larger samples, including high-risk patients based on the CHA2DS2-VASc score, may provide more information about the relationship between AT and left atrial thrombus, as well as contribute additional insights regarding the necessity of TEE prior to AT catheter ablation.