Acil Servise başvuran ve NSTEMI tanısı alan hastaların başvuru anındaki EKG bulgularının kısa dönem mortalite üzerine olan etkisinin incelenmesi
Those who applied to the Emergency Department and were diagnosed with NSTEMI a short review of patients ECG results at the time of admission investigation of its effect on period mortality
  1. Tez No: 845203
  2. Yazar: YUNUS DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, fQRS, Koroner arter hastalığı, Mortalite, ST segment yükselmesiz MI, R/S dalga oranı, Emergency Department, fQRS, Coronary Artery Disease, Mortality, NSTEMIACS, R/S wave ratio
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız göğüs ağrısı ve eşdeğeri şikayetlerle acil servise başvurup takipleri sonucunda ST segment yüksekliği olmayan miyokard enfarktüsü (NSTEMI-AKS) tanısı alan hastaların başvuru anında çekilen elektrokardiyogramlarında (EKG) ST depresyonu, R/S dalga oranı, PR mesafesi, T dalgasının negatifliği ve fQRS dalgasının varlığının hastalığın kısa dönem mortalitesini (28 günlük) öngörmede kullanılabilir parametreler olduğunu göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 01.01.2022 ile 30.06.2022 tarihleri arasında başvuran; acil servis başvurusunda EKG çekilip ST elevasyonu olmayan, çekilen EKG'de atrial fibrilasyon ve herhangi bir fasiküler bloğu olmayan, özgeçmişinde geçirilmiş miyokardial enfarktüs veya koroner bypass öyküsü olmayan ve laboratuvar tetkiklerinde yüksek duyarlı troponin yüksekliği saptanıp NSTEMI tanısı konulan 18 yaş üzerindeki kadın ve erkek hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS)'nden ve hasta dosyaları üzerinden geriye yönelik olarak taranmıştır. Hastaların klinik verileri, laboratuvar sonuçları ve EKG'leri arşiv ve bilgisayar kayıtları üzerinden elde edilmiştir. Hastaların HBYS'deki kayıtlı dosyalarındaki EKG nüshası üzerinde ST depresyonu varlığı, R/S dalga oranı, PR mesafesi, T dalgası negatifliği ve fQRS varlığı incelenmiştir. Hastaların koroner yoğun bakıma yatışı ve yatış sonundaki sağkalımları HBYS kayıtları üzerinden incelendi. Taburculuk sonrası sağkalımları değerlendirmek için HBYS kayıtlarından hastane girişleri tarandı. Hastane girişi olmayan hastaların yakınlarına telefonla ulaşılarak hastaların kısa dönem mortalitesi üzerinde bilgi edinildi. Bulgular: Acil servise başvuranlardan NSTEMI-AKS tanısı alanlar arasından araştırmaya 373 hasta dahil edilmiştir. NSTEMI tanısı alan hastalar 30-99 yaş aralığında olup hastaların yaş ortalaması 64.0±12.9 olarak bulundu. Araştırmaya dahil edilen hastaların çoğunluğu %29,2 oranı ile 60-69 yaş aralığındaki hastalardı. Araştırmaya dahil edilen hastaların %66,2 ile erkeklerden ve %33,8'i kadınlardan oluşmaktaydı. Hastaların %97,3 ile T.C. vatandaşlarından %2,7'si yabancı uyruklu idi. Hastaların kısa dönemdeki toplam mortalitesi %6,2 olarak hesaplandı. Başvuru anındaki EKG'leri incelendiğinde fQRS dalgasının varlığı 13,7, ST depresyonu olan %11,3, T dalga negatifliği %18,8 olarak sıklıkla bulundu. PR mesafesi hastaların %65,4'ünde 0,120 msn hesaplandı. EKG'de ST depresyonu varlığı mortalite ile pozitif ilişkili olarak bulunurken R/S dalga oranı mortalite ile ilişkili değildi. Sonuç: Acil servise başvurup sonrasında yapılan tetkikler ile NSTEMI-AKS tanısı alan hastaların başvuru anındaki EKG bulgularından bazıları 28 günlük mortaliteyi öngörmede kullanılabilir. ST depresyonu varlığı artış kısa dönem mortalite için anlamlı bir risk faktörüdür.
Özet (Çeviri)
Aim: The goal of this study is to demonstrate that certain parameters from electrocardiograms taken at the time of admission for patients diagnosed with NSTEMI-ACS (Non-ST-Elevation Myocardial Infarction - Acute Coronary Syndrome), who presented to the emergency department with chest pain and equivalent complaints and were diagnosed through follow-up, such as ST depression, R/S wave ratio, PR interval, negativity of T wave, and the presence of fQRS wave, can be used to predict short-term mortality (28 days) of the disease. Materials and Methods: The study includes male and female patients aged 18 and above, who presented to the Emergency Medicine Clinic of Kayseri City Hospital between Jan 1, 2022 and, June 30, 2022. Patients with no ST elevation in the EKG taken at the emergency department, no atrial fibrillation or any fascicular block in the recorded EKG, no history of previous myocardial infarction (MI) or coronary artery bypass grafting (CABG), and a diagnosis of NSTEMI based on elevated high-sensitive troponin levels in laboratory tests were included. Clinical data, laboratory results, and EKGs of patients were obtained from archives and computer records. The presence of ST depression, R/S wave ratio, PR interval, T wave negativity, and fQRS presence were examined on the EKG copy in patients' registered files in the Hospital Information Management System (HIMS). Patients' admissions to the coronary intensive care unit and post-admission survivals were examined through HIMS records. Entries into the hospital were scanned from HIMS records to evaluate post-discharge survivals, and information on short-term mortality was obtained by contacting the relatives of patients who did not have hospital admissions. Results: A total of 373 patients diagnosed with NSTEMI-ACS among those who presented to the emergency department were included in the study. The patients diagnosed with NSTMI were in the age range of 30 to 99 years, with an average age of 64.0±12.9. The majority of the included patients were in the age group of 60 to 69, constituting 29.2%. Of the patients, 66.2% were male, and 33.8% were female. The majority (97.3%) were Turkish citizens, and 2.7% were foreigners. The total short-term mortality of patients was calculated as 6.2%. The presence of fQRS wave was found in 13.7%, ST depression in 11.3%, and T wave negativity in 18.8% when examining their EKGs at the time of admission. PR interval was calculated as 0.120 ms in 65.4% of patients. While the presence of ST depression on ECG was found to be positively associated with mortality, the R/S wave ratio was not associated with mortality. Conclusion: Some EKG findings at the time of admission for patients diagnosed with NSTEMI-ACS, along with subsequent investigations, can be used to predict 28-day mortality. The presence of ST depression is a significant risk factor for increased short-term mortality.